10 стъпки на Възраждане за по-добра бизнес среда


Възраждане с конкретна програма за по-добрa бизнес среда в България. ...

10 стъпки на Възраждане за по-добра бизнес среда

Бизнесът в България е подложен на изпитание. Ние от Възраждане смятаме, че не може да има богати работници, ако бизнесът е рекетиран, притискан, изсмукван от държавата и неадекватно подпомаган в условия на криза, каквато създаде COVID 19. 

Необходимо е държавата да остави бизнеса да работи, като единствено може да го подпомага. Няма път само с леви и само с десни завои. Вярваме, че благата трябва да се разпределят справедливо и в момент на катаклизъм „спасителната мрежа“ трябва да се разпъва за всеки  български гражданин.

Силният бизнес е важен за всеки един от нас - от предприемача, през мениджъра до обикновения работник, защото той  ще позволи и адекватни социални мерки.

Във връзка с това Възраждане предлага 10 стъпки за създаването на по-добра бизнес среда.

1.     Стратегия за постигане на положителен търговски баланс. България губи по 500 млн. лева на месец от негативен търговски баланс, което може да се промени при подкрепа на държавата на ключови български производители в определени сектори.

2.     Създаване на фонд за ежегодни инвестиции в "startup" компании. България може да се превърне в Център за развитие на информационните технологии на Балканите, а държавата в "Ангелски" инвеститор за предприемачите в сектора.

3.     Повече свобода при инвестиране на средствата от пенсионните фондове. Сегашната възвръщаемост от допълнителното пенсионно осигуряване е едва няколко процента. Необходимо е да се позволи инвестирането в алтернативни фондове и повече свобода при управлението на тези средства, за да се постигнат поне 10% възвръщаемост.

4.     Пълна дигитализация на държавните институции. Свързването на всички бази данни на държавните институции и изграждането на държавен електронен портал, ще оптимизира взаимодействието на бизнеса с държавата.

5.     Инвестиционен план за увеличаване на капитала на държавата. Държавата ежегодно разполага с бюджет от над 30 млрд. лева, но всичко се изразходва. Необходимо е част от средствата (3%) да се управляват като инвестиционен фонд.

6.     Свързване на чуждите фондови борси с Българската фондова борса. Това ще позволи на чужди инвеститори бързо и лесно да инвестират в акции на български компании част от БФБ.

7.     Закон за личния фалит. Това ще позволи на предприемачите след неуспешен опит за бизнес да започват отначало по-бързо и лесно.

8.     Премахване на Наредба Н-18. Тази наредба е пример за свръхбюрокрация без особени ползи, но с изключителни вреди за малкия и среден бизнес.

9.     Облекчено законодателство и по-малка данъчна тежест за малкия бизнес.  Държавата трябва да осигури бързи и лесно процедури за стартиране на нов бизнес, при минимални данъци за първата една година.

10.   Свободен пазар за продукцията на малките селскостопански производители. Малките производители трябва да могат да продават свободно продукцията си без прекупвачи и без почти никакви регулации.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ