Възраждане - Казанлък подкрепя справедливия протест на розопроизводителите


Ние от Възраждане заявяваме своята категорична позиция: Необходимо е правителството спешно да предприеме адекватни мерки за подпомагане на розопроизводителите, за да бъде спасена предстоящата реколта от маслодайна роза. ...

Ние от Възраждане заявяваме своята категорична позиция: Необходимо е правителството спешно да предприеме адекватни мерки за подпомагане на розопроизводителите, за да бъде спасена предстоящата реколта от маслодайна роза.

Възраждане - Казанлък подкрепя справедливия протест на розопроизводителите 

През последните години правителството, в което участват и така наречените „патриоти“, провежда целенасочена политика за унищожаване на дребния и средния розопроизводител. Протестите срещу ниските изкупни цени на розовия цвят и против порочната практика в сектора целяха да предизвикат адекватна реакция у управляващите. Стигна се дори до това, собственици на стопанства да разорават своите розови насаждения и да разсипват набрания розов цвят по блокираните от тях пътища.

В началото на 2020 г. под натиска на обществото бе приет Закон за розата. Той обаче не само не защити производителите в бранша, но и въведе строг контрол и рестриктивни мерки за всички дребни и средни розопроизводители. Под заплаха от глоби до 5 000 лева те биваха принуждавани да се регистрират като земеделски производители, което създаде непосилна за тях административна тежест.

Днес, в условията на „пандемия“, розопроизводството в България е на път да понесе изключително тежък финансов удар. Не е ясно дали въобще секторът ще се възстанови, поради свиването на пазара и недостатъчната подкрепа от страна на държавата. Така за пореден път се доказа, че управляващите не само не се грижат за народа си, но и създават всевъзможни бюрократични пречки пред свободния предприемачески дух на българите.

Ние от Възраждане заявяваме своята категорична позиция: Необходимо е правителството спешно да предприеме адекватни мерки за подпомагане на розопроизводителите, за да бъде спасена предстоящата реколта от маслодайна роза.

Българската роза е един от националните ни символи. След приключване на мандата на правителството и избирането на нов, националноотговорен кабинет, трябва да бъде приет добър Закон за розопроизводството. Той ще създаде трайни юридически рамки за бъдещето на едно от най-старите земеделски производства у нас, ще осигури специална закрила не само на регистрираните розопроизводители, но и на всички, които свободно отглеждат розови насаждения.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ