Деян Николов: Хаосът с логистиката заради Brexit ще приключи до края на годината. Какво да очакваме?


Голяма част от компаниите имат изградена инфраструктура, за да могат да поемат административната тежест, която Brexit създаде, но това ще се отрази на цената. ...

Деян Николов: Хаосът с логистиката заради Brexit ще приключи до края на годината. Какво да очакваме?

Голяма част от компаниите имат изградена инфраструктура, за да могат да поемат административната тежест, която Brexit създаде, но това ще се отрази на цената. Това заяви икономистът Деян Николов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Когато говорим за куриерския бизнес всиски товари и пратки до момента минаваха по основните канали и логистична мрежа. Сега обаче те трябва да се третират като специални пратки, които изискват специална обработка на документацията, а това води до повишаване цените на услугата и забавяне на доставките с няколко дни“, каза Николов.

По думите му обаче хаосът с логистиката ще се нормализира до края на годината.

Той коментира и частта от споразумението между ЕС и Великобритания, което ограничава британските шофьори на камиони до едно разтоварване и едно натоварване на стока на европейска територия.

„Едно разтоварване е малко като шамар в лицето на Обединеното кралство, с което допълнително да се затрудни оперативния процес. Аз съм сигурен, че компаниите ще намерят своя начин да оцелеят при наличието на такива неадекватни до някаква степен мерки. Но това ще доведе до допълнителни разходи, което в крайна сметка ще се отрази на цената на продукта, от което може да пострадат и крайните потребители.“

Той заяви още, че в момента Великобритания са в по-неизгодна позиция от ЕС.

„Великобритания е много по-зависима от Европа, отколкото обратното. Около 50% от вносът и износът им е с Европа, докато само около 15% от стокообмена на Европа е с Великобритания.“

По думите му обаче в най-трудна ситуация се намира Шотландия.

„Тя от една страна искаше да остане в ЕС, но от друга страна е много зависима от останалата част на Великобритания, като цяло техният внос и износ е около 60% с останалата част на острова и едва около 15% с Европа, което ги поставя в неизгодна позиция. Трябва да изберат или едното, или другото. Според мен за тях най-адекватното решение е да останат част от Обединеното кралство, защото са много по-зависими от тях“, посочи Николов.

Ако все пак Шотландия реши да остане в ЕС, това ще бъде труден тежък преход и според госта този процес може да продължи около 10 години.

Източник - bloombergtv.bg

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ