Възраждане е за нормализиране на учебния процес за желаещите ученици от всички класове


Вече повече от два месеца продължава дистанционната форма на обучение в училищата, като това се отразява изключително негативно върху психологическото състояние и мотивацията на голяма част от учениците да участват активно в образователния процес, което от своя страна води до големи пропуски в усвое ...

Възраждане е за нормализиране на учебния процес за желаещите ученици от всички класове

Вече повече от два месеца продължава дистанционната форма на обучение в училищата, като това се отразява изключително негативно върху психологическото състояние и мотивацията на голяма част от учениците да участват активно в образователния процес, което от своя страна води до големи пропуски в усвоените знания и заплашва учебната година да се превърне в изгубена за развитието на много от младите хора.

В средата на ноември от самото образователно министерство заявиха, че  „продължителното преминаване към онлайн обучение, пък било то и само за учениците от един клас или етап, води до десоциализация, снижена когнитивна ангажираност, повишена психическа тревожност и влошена двигателна активност.” Трайното преминаване на всички  ученици към онлайн обучение е невъзможна и нежелана алтернатива и предполага динамичен и гъвкав подход.

Въпреки това в края на миналата година Министерството на образованието продължи дистанционното обучение за V-XII клас до края на първия срок. Основният мотив е, че заповедта се издава поради необходимост от предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 с цел осигуряване на живота и здравето на учениците, педагогическите специалисти и другите служители в училищата. Тази образователна мярка бе предприета без достатъчно аргументирана  медицинска обосновка.  

По-късно - в началото на януари учениците от начален етап бяха върнати в присъствена форма на обучение и не бе отчетено повишаване на заболеваемостта. В същото време излязоха и изследвания, които поставиха под съмнение доколко училищата са огнище на зараза с COVID-19.

С приближаването на края на първия срок и началото на втория срок (04.02.2021 г.)  от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието се появиха множество „екзотични“ предложения  за формата и начина на обучение през втората половина на учебната година.  Преди дни здравният министър Костадин Ангелов съобщи, за вероятността един клас да се дели на две, като една част от учениците са в клас, а другите следят всичко, случващо се в часа, пред таблета вкъщи. От своя страна от образователното министерство заявиха, че всички ученици ще се върнат поетапно в класните стаи, ако новият щам на коронавируса не повлияе и резултатите се запазят, а учителите се ваксинират. 

Вчера, 26.01.2021 г., излезе заповед на министъра на здравеопазването, която удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април. От заповедта става ясно, че от 4 февруари по график се допускат присъствените учебни занятия за учениците от 5-и до 12-и клас. Решението за ротационен принцип на провеждане на учебните занятия, при който по график учениците от различните класове ще учат по две седмици присъствено и две онлайн, заместени от следващите класове, което ще доведе до още повече стрес и дезорганизация на учебната дейност.

Ние от Възраждане смятаме, че продължителното обучение в електронна среда води до драстично понижаване на качеството на образование и създава предпоставка за огромни пропуски в жизненоважни знания за учениците.

Ние от Възраждане сме категорично против продължаването на експериментите с психическото здраве и образованието на българските деца. Възраждане настоява за нормализирането на  обучението и за възстановяване на присъствената форма.

За съжаление Министерството отново  бе изненадано и неподготвено за онлайн обучението,  в крайна сметка българските учители, деца и родители  се справиха. Дистанционните и самостоятелни форми могат да бъдат алтернатива за всяка семейство, което би ги предпочело по здравословни или други причини.     

Възраждане е и против опитите на здравните власти и Министерството на образованието да оказват натиск върху учителите да се ваксинират, като предпоставят, че тяхната ваксинация е необходимо условие за връщането на присъствената форма на обучение.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ