По делата ще ни познаете


В съботния почивен ден, членове и симпатизанти на Възраждане – Варна почистиха района около паметника на Аспаруховия войн, както и самия паметник от нарисуваните върху него графити Паметникът се намира на Аспаруховия вал в район Аспарухово на град Варна.  Въпреки усилията на д-р Костадин Кост ...

В съботния почивен ден, членове и симпатизанти на Възраждане – Варна почистиха района около паметника на Аспаруховия войн, както и самия паметник от нарисуваните върху него графити

Паметникът се намира на Аспаруховия вал в район Аспарухово на град Варна. 

Въпреки усилията на д-р Костадин Костадинов, председателят на Възраждане като общински съветник във Варна, да бъде обозначено мястото, като се посочи историческата му ценност, това не е направено от местната администрация. Ето защо преди четири години със собствени сили и средства  Възраждане  направи и постави табела.

Тъй като паметникът  не веднъж е  поругаван с нарисувани върху него графити,  членовете на Възраждане – Варна, изпълняват поетия към гражданите ангажимент и периодично го почистват.
Паметникът на Аспаруховия войн бепе  почистен за пореден път в миналия съботен ден. Друг е въпросът, че е започнал да се руши, за което общинската администрация очевидно нехае.

Според официалната историография, след българо-византийската война от 680-681 година, Аспаруховите българи трайно се установяват във византийската провинция Долна Мизия или днешните североизточни български земи. Скоро след това те започват изграждането на единна отбранителна система от землени валове, ровове и лагери, опасващи границите на новата Българска държава.

Валовете са типична отбранителна система за Първото българско царство. Представляват земен насип, който прегражда достъпа до две стратегически точки. Състои се от вал, ров, берма и евентуално от палисада (дървена преграда). Тъй като се изграждат бързо, сравнително евтини са и ефективни, валове са изграждани по границата на Българската държава, като ни дават доста ясна и точна представа за границите на България до началото на IX век. Всички запазени валове в съвременните български земи са изградени след последната четвърт на VII век.

Не прави изключение и изградения вал във Варна, който служи и за доказателство, че античния Одесос и „т.нар. Варна“  са включени в границите на Дунавска България още от нейното основаване. Валът преграждал широката песъчлива тераса между склоновете на Авренското и Фрагенското плато, която отделя Варненското езеро от морето. Днес на територията на съвременния квартал Аспарухово е намерена част от отбранителното съоръжение на Варна, по-известно като Аспарухов вал.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ