Позиция на Възраждане Казанлък за болницата в с.Радунци


На 25.01.2021год. започва процедата по участие в публичен търг за закупуването на белодробната болница в с. Радунци, общ. Мъглиж. Предстои да бъде окончателно ликвидиран най-големият санаториум на Балканите за възстановяване от туберкулоза и други тежки белодробни заболявания. Санаториумът се състо ...

На 25.01.2021год. започва процедата по участие в публичен търг за закупуването на белодробната болница в с. Радунци, общ. Мъглиж. Предстои да бъде окончателно ликвидиран най-големият санаториум на Балканите за възстановяване от туберкулоза и други тежки белодробни заболявания.

Санаториумът се състои от няколко сгради. Две от тях са 5-етажни, а останалите 4-етажни. Общата застроена площ е 4167 кв.метра, разгърнатата застроена площ е 15220 кв.метра.

През 1935год. комисия, назначена от Висшия медицински съвет, специално подбира мястото заради чистия въздух и подходящите климатично-метеорологични условия на местността след 20 месеца проучвания. С указ на цар Борис III се определят 500 декара гори и ливади в полза на бъдещата болница. В най-добрите времена на болницата нейният стационар е бил с около 700 легла и персоналът е достигал 300 души. В нея дълги години успешно са се лекували хора от цялата страна и чужбина. Там са работели едни от най-високо квалифицираните специалисти в държавата. След като през 2000год. е преобразувана в търговско дружество от правителството на Иван Костов, нейното финансово състояние започва да се влошава, като през следващите години натрупва големи задължения към EVN, НАП, доставчици на лекарства, храни и консумативи. През юни 2015год. Министерството на здравеопазването обявява белодробната болница в ликвидация, а след това има няколко опита да бъде продадена.

Поредният търг е обявен в полза на главния взискател – EVN, а началната цена е 417 600 лева (цената е под данъчната оценка) или 213 515 евро. Общите дългове са на стойност 1,6 милиона лева. Болницата се продава като недвижим имот с право на строеж, но без земята върху която е построена. Държавата е на път да загуби уникален за Балканите санаториум, като правителството дори не си помисля за идеята да погаси задълженията на собственото си дружество и да възстанови работата на лечебното заведение в условията на „пандемия“ от COVID-19. Явно подобен проект не е от първостепенна важност и неговото финансиране не е на дневен ред.

Приоритет на управляващите от друга страна се оказа проект, който в най-кратки срокове предстои да бъде реализиран, определен като обект от първостепенно значение - многофункционалната спортна зала в гр.Стара Загора, която по прогнози ще се изгради за около 24 млн.лв.

Ако според Министерството на здравеопазването „пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб“, как може да се обоснове твърдението, че изграждането на спортна зала от затворен тип за 24 млн. лв. е от първостепенно значение, а най-голямата белодробна болница на Балканския полуостров не е?

Всички ние спазваме мерки и ограничения, наложени от правителството, заради продължаващата с месеци епидемична обстановка. Истината е, че няма никаква яснота кога ще приключи всичко това. Ние от Възраждане- Казанлък считаме, че приоритетите на управляващите в този несигурен и труден период, ясно изразени от това какво определят като обект с първостепенно значение, и какво – не, са практически израз на абсолютен политически цинизъм, подигравка с живота и здравето на българите.             Предвид пандемичната обстановка от COVID-19, в която се намираме вече близо една година и характерът на заболяването, което е от типа респираторно със сериозни последици за здравето, заявката за строителство на спортно съоражене от затворен тип, е меко казано нерентабилна.

Нелогичните приоритети на правителството и липсата на какъвто и да е интерес от страна на Министерството на Здравеопазването са силно смущаваши и дори пагубни за бъдещето развитие на Ковид-кризата.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ