„Кратък наръчник по македонския въпрос“ е новата книга на д-р Костадинов


         „Както е добре известно, не всички българи са македонци, но всички македонци са българи.“ Този шеговит постулат на д-р Костадинов намира своето историческо и документално основание в новата му книга „Кратък наръчник по македонския въпрос“.  &nbs ...

         „Както е добре известно, не всички българи са македонци, но всички македонци са българи.“ Този шеговит постулат на д-р Костадинов намира своето историческо и документално основание в новата му книга „Кратък наръчник по македонския въпрос“.

         Наръчникът съдържа подробна историческа, филологическа и етнологическа справка за Македония. Има подробна информация за това колко българи, албанци, турци, цигани, власи, сърби и бошнаци живеят във всяка една община на страната. В книгата има десетки карти, таблици и илюстрации, показващи нагледно защо македонците са българи и говорят български език. Фактите, изнесени от д-р Костадинов в този Наръчник, са неоспорими. Ако някой все още ги оспорва, е достатъчно да припомним, че най-важният писмен паметник за тях е от 1860 година. Тогава излиза сборникът с български народни песни от Македония, съставен от Стефан Веркович. Сборникът е озаглавен „Народне песме македонски бугара“. Какво по-голямо доказателство от това заглавие? Или Цариградската конференция от 1876-1877 година, която е най-важното международно признание за българския характер на македонското население. Великобритания, Франция, Австро-Унгария, Германия, Италия и Русия, т.е. Великите сили, юридически признаватМакедония за част от българското етническо пространство с подписите си под проекта за бъдещото устройство на българската държава.

         Ето защо д-р Костадинов заявява по повод новоизлязлата си книга: „Българската национална идентичност на македонските славяни не е будила съмнение у никого. Столетия наред тя е явно демонстрирана от самото македонско население – във всяко едно отношение – българско. Въпреки погрома, извършен над българщината през 40-те години на ХХ в., Македония е, и ще остане, българска земя“.

         Историк по образование и българофил по призвание, д-р Костадинов е посветил научните си интереси изцяло на историческите доказателства за героизма и родолюбието на българите в многовековната българска история. Все неща, които днешните управляващи или забравят, или умишлено неглижират.

         Така се ражда книгата му „Пътеводител на старите български земи – 100 обекта на българското културно – историческо наследство извън България“. Книгата обхваща територии от седем балкански държави (Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния), които традиционно са възприемани като български по население и език до средата на XX век. В Пътеводителят се съдържа историческа справка за всеки обект. Освен информационна, той има голяма практическа стойност заради актуалната информация за това, къде точно се намира, как да се стигне до него, за състоянието на пътищата, както и за други интересни дестинации в близост. Авторът лично е посетил тези български земи и разказва за емоционалните си срещи с българите извън границите на Родината ни и копнеещи за нея.

         Много спорове предизвика неговият учебник по „Родинознание“ (1.-4. клас). За съжаление спорове политически, а не научни. Всички те, породени от обстоятелството, че учебникът е алтернатива на изкривеното съдържание в учебниците по история към момента.

         За да запази историческата автентичност за поколенията българчета, д-р Костадинов издава учебника, а разпространението му е безплатно. За кратко време „Родинознание“ се превръща в най-четената книга в България. От нея на хартиен носител са тиражирани над 100 000 броя. „Родинознание“ е изтеглено над 500 000 пъти в електронен формат от личния блог на д-р Костадин Костадинов (kostadin.eu). И това е най-голямото признание за потребността от исторически факти, даващи основание за национално самочувствие и гордост.

         Историк, етнограф и автор на книги, с приноси в българската история и образование, д-р Костадинов става лидер на партия Възраждане по същите причини, поради които създава своите книги. Запазване на българщината и българското национално самосъзнание, съхраняване на националния идеал за „чиста и свята република“. Това е причината да стане част от политическия живот на страната, за да може да инициира промяна към управление, в което българските политици да вземат решения с грижа за българските граждани и държава. Това е и причината върху него да се стоварят толкова клевети и компромати.

         Но както е казал поетът: „не се гаси туй, що не гасне“. Защото личности като д-р Костадинов знаят, че рано или късно, България ще има своето Възраждане.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ