Възраждане: На срещата със здравния министър ще обсъдим още важни за българските граждани въпроси


Протестът на Възраждане, който се проведе на 15-ти януари се отправи от площада на Министерски съвет към Министерството на здравеопазването. Пред здравното ведомство протестиращите поискаха среща с представител на министерството. Първоначално от Министерството на здравеопазването отказаха да провед ...

Протестът на Възраждане, който се проведе на 15-ти януари се отправи от площада на Министерски съвет към Министерството на здравеопазването. Пред здравното ведомство протестиращите поискаха среща с представител на министерството.

Първоначално от Министерството на здравеопазването отказаха да проведат разговор с протестиращите, за да отговорят на въпросите ни. Oказа се, че не са подготвени и с отговора на запитването, което беше внесено от страна на Възраждане по Закона за достъп до обществена информация още през декември 2020 г.

След около час престой на протестиращите пред сградата, от Министерството промениха решението си и пред нейния вход за среща с протестиращите се явиха Евгени Николов – зам. министър на здравеопазването, и Богдан Кирилов – директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. 

В срещата политическа партия Възраждане беше представена от Деян Николов – секретар на Възраждане-София; адв. Елена Гунчева, д-р Пламен Пасков – общественик и инж. Николай Дренчев – организационен секретар на Възраждане.

Първият въпрос на Деян Николов от Възраждане към представителите на Министерството на здравеопазването беше: Кой носи отговорността и към кого да се обърнат гражданите, ако при тях се появят нежелани реакции в следствие на поставяне на ваксина за Ковид 19? На този въпрос не беше получен точен отговор.

На въпроса дали има българска агенция, която да е направила проучване по отношение на ваксината и дали има изследвания на вируса, които са проведени от наш национален орган, отговорът беше, че няма и че решението се взима централизирано за целия Европейски съюз. В екипа, който взима решения, участва представител на  всяка държава, избран на квотен принцип. Колко голяма тежест има думата на нашия представител и кой е той не знаем, което до голяма степен кореспондира с публикуваното на информационния сайт за Ковид 19.  На него  информацията е същата като тази в европейския сайт и няма данни за проучвания и изследвания, направени в България и проверени от нашите здравни власти. Същото се отнася и за тестовете. С други думи казано, нашите власти не упражняват контрол на нищо, свързано с вируса. За  всичко се разчита на наднационалните органи, а ние следваме техните инструкции.

Другия въпрос, който Възраждане засегна, и за който получи уверение от министерството, че ще бъде разрешен, е по отношение на публикуването на публичен регистър за  нежелани ефекти и странични реакции, които са получени при ваксиниране с ваксина против Ковид 19. От Министерството споделиха, че има форма на сайта, в която може да се подава информация за странични реакции, но гражданите нямат достъп до този регистър. Ние от Възраждане поискахме цялата статистика да бъде публикувана в информационния портал за Ковид 19. Такъв регистър има в САЩ, където вече са регистрирани редица нежелани реакции след ваксиниране, включително и 10 смъртни случая – 7 от ваксината на „Пфайзер“ и 3 от ваксината на Модерна. Представителите на министерството ни увериха, че ще проверят каква е възможността този регистър да се въведе за публично ползване и в България.

Тъй като знаем, че ваксините против Ковид 19 се съхраняват на много ниска температура, зададохме въпроса: кой транспортира ваксината, коя фирма, има ли съответния лиценз за това? Отговорът, който получихме е, че международната фирма, която доставя ваксините в България, ги транспортира до шестте региона, на които Министерството е разделило страната. Зам.министърът ни уведоми, че има устройства, които засичат температурата на ваксините през целия път и информацията за това е налична при него. Ние от Възраждане поискахме тя да бъде публикувана и да стане публична отново на информационния портал.

След като ваксината пристигне в съответното РЗИ, тя се размразява, за да бъде поставена по предварителен план-график. Поискахме и план-графика за поставянето да бъде публикуван на информационния портал, за да се знае: Колко броя ваксини са предвидени? За кое населено място?  И в кои лечебни заведения?

Д-р Пламен Пасков зададе въпрос относно това какви изследвания са правени, за да се установи наличието на този вирус в България. Отговорът на г-н Кирилов и г-н Николов бяха, че те не са вирусолози и не могат да отговорят, но такива изследвания има. Ние от своя страна поискахме и те да бъдат публикувани.

Адв. Елена Гунчева попита ще спрат ли да се променят през няколко дни заповедите, свързани с мерките, защото това създава юридически пречки за всякакви съдебни искове около вируса. На въпросът й не беше даден отговор.

Поискахме също да се преведе на български език и да се публикува на информационния портал доклада-оценка  за клиничните тествания и изпитания на ваксините, който включва информация за ефективността, качество и оценка на ваксините.

Попитахме още защо тезата за колективния имунитет беше отхвърлена първоначално от Министерството, а сега се говори, че 70 % от българите трябва да се ваксинират, за да имаме колективен имунитет? Информацията, която потвърдиха от Министерството е, че не знаят и нямат гаранции дали ваксиниран човек ще изгради имунитет и също че не знаят, ако изгради такъв, колко траен ще е той.  От министерството потвърдиха още, че не знаят дали ваксиниран човек може да е преносител на вируса.

Ние от Възраждане ще продължаваме да следим дали всичко, което обсъдихме ще бъде осъществено и се надяваме на срещата с Министъра на здравеопазването да обсъдим още важни за българските граждани въпроси.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ