Правителството реши: В година на криза, бонуси за държавната администрация ще има, за бизнеса - друг път!


Остава месец до края на 2020 година. Годината беше трудна и непредвидима – време, в което проличава колко е отговорно едно правителство и разполага ли то с експерти. Станахме свидетели на това как работи системата, как фалира бизнеса и как икономиката се срива при мерките, предприети от управляващи ...

Правителството реши: В година на криза, бонуси за държавната администрация ще има, за бизнеса - друг път!

Остава месец до края на 2020 година.

Годината беше трудна и непредвидима – време, в което проличава колко е отговорно едно правителство и разполага ли то с експерти. Станахме свидетели на това как работи системата, как фалира бизнеса и как икономиката се срива при мерките, предприети от управляващите.

Година, през която категорично поискахме оставката на същото това правителство, прогледнахме за колосалните му грешки и видяхме „гигантските“ му крачки, с които ни води нанякъде, но не му е ясно накъде.

Масовото гражданското пробуждане започна през януари с организираните протести на Възраждане пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Протестите продължават и до днес. През лятото останахме на улицата над 100 дни, за да поискаме оставката на управниците и да покажем ясно, че са с изчерпан кредит на доверие.

Въпреки ясните ни послания, кабинетът Борисов-3 се прави, че не ни вижда. Настоява да приключи мандата си, за да не „счупи държавата“ (?!), а в действителност – все по-трудно прикрива личната си нужда да заплати за политическото си спокойствие.

През 2020 г. малкият и среден бизнес пострадаха силно. Това са предприемачи, които не разполагат с голям капитали и за които спирането на дейност, дори и за седмица, би било пагубно. Мерките на държавата не успяха да отговорят на нуждите им, което доведе до много фалити. Ненавременната намеса изправи много фирми на ръба на оцеляването и лиши много хора от препитание.

Мярката „60 на 40“ всъщност се оказа „80 на 20“. Подпомагането на малкия бизнес се оказа не навременно, тъй като кандидатите бяха толкова много, че държавната администрация закъсня с обработването на всички заявления. Подадените документи се разглеждаха дълго, а много от желаещите фирмите все още не са подпомогнати. Това, обаче, не пречи на държавата да изисква дължимите й данъци и осигуровки в този кризисен за бизнеса период, а понятия като „данъчна ваканция“, „кредитна ваканция“ липсват в речника на членовете на кабинета.

При тези форсмажорни обстоятелства, недолюбваното от всички нас правителство обяви публично, че ще раздава бонуси във ведомствата, които са на бюджетна издръжка. Фактът, че бонусите ще бъдат осигурени от икономии, които са направили съответните ведомствата за нас означава, че същите те са планирали в бюджетите си големи излишъци, за да могат в края на годината да ги усвоят, както впрочем правят всяка година.

Въпросът за огромната държавна администрация е разглеждан не веднъж. Съкращаването й можеше да доведе до оптимизиране на бюджета по време на криза, но правителството не ще допусне това, понеже същата тази администрация е най-големия им гласоподавател, след купените цигански гласове. Цинично е в година на фалити и затруднения, на икономика в криза и изнемогващ бизнес, на закъснели и неадекватни мерки, да се говори за бонуси на държавната администрация!

За всички нас е ясно, защо управляващите се натискат по креслата си – за да се облажат докрай чрез властта, която им е паднала в ръцете и да изпълнят дадените обещания към международните си господари.

След управлението на това правителство, което за всички е ясно, че е най-вредното за страната ни, дълго ще събираме останките от „счупванията“. От тези счупвания, от които уж ни пазят, докато безкомпромисно ни глозгат!

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ