Възраждане Плевен с кампания за даряване на учебници на читалища в Област Плевен


      Възраждане – Плевен стартира кампания за даряване на учебника  по Родинознание от 1-ви до 4-ти клас, написан от д-р Костадин Костадинов, на читалища в област Плевен. Учебникът е  сред най-четените книги в България, като над 100 000 бройки са разпространени на хартия, а над 500 000  са изтегл ...

Възраждане Плевен с кампания за даряване на учебници на читалища в Област Плевен

 

    Възраждане – Плевен стартира кампания за даряване на учебника  по Родинознание от 1-ви до 4-ти клас, написан от д-р Костадин Костадинов, на читалища в област Плевен.

Учебникът е  сред най-четените книги в България, като над 100 000 бройки са разпространени на хартия, а над 500 000  са изтеглянията от личния блог на автора. Критичен към съдържанието на съвременните учебници по история, д-р Костадинов написва своя труд, за да може българските деца да учат историята такава, каквато е. Днес в българските учебници много от историческите факти са смекчени, пропуснати и дори изменени.

В учебника по Родинознание от 1-ви до 4-ти клас децата ще могат да прочетат, че ние, българите, сме дали писмеността на около 1/6 от територията на света;  че България е държава на повече от 14 века, която е най-старата  в Европа, и носи едно и също име от основаването си досега; че  по време на турското робство българският народ е бил на прага на своето физическо и духовно оцеляване; че по времето на цар Симеон, и не само тогава, България е една от великите сили в Европа и една от най-могъщите страни в света; че ние, българите, сме създатели на една от 12-те цивилизации в човешката история, признато от един от най-добрите световни културолози Арнолд Тойнби.

Инициативата на Възраждане – Плевен е породена от необходимостта в днешно време да се запази българщината, да се предадат през поколения българските традиции, да се пазят обичайте и културата на българите. Поради това мястото на учебника по Родинознание е точно в библиотеката на българското читалище, което има  много важна роля за  запазването  на българските традиции и българското самосъзнание.

Ние от Възраждаме смятаме, че държавата трябва да насочи нужния ресурс за развитие на читалищната дейност, ако иска да запази нацията ни. В днешните динамични времена дори най-мощният компютър не би могъл да предаде познанието през поколенията, както ще го направят културни дейци в българското читалище. В днешните времена това е позабравено и културно-просветната институция е поставена пред нови социални, икономически и политически условия, които застрашават съществуването й и заплашват оцеляването й. Възраждане ще продължи с дарителската кампания на учебници до края на годината, като такива ще получи всяко читалище в Област Плевен, което желае.

Читалищата като  просветни институции са гръбнакът, който е помогнал в трудни времена на народа ни – да се съхрани, да запази и да предаде познанията си през поколенията. В днешното време на множество  духовни и интелектуални кризи е особено важно читалищата да  продължават да функционират и да бъдат подпомагани и подкрепяни от държавата. Това не е първата инициатива, в която структура на Възраждане в Плевенска област  взаимодейства с читалищна институция, подпомагайки я. През май 2020 г. председателят на Възраждане – Червен бряг дари 800 цигли за ремонт на покрива на читалище „Развитие“ в плевенското село Телиш. И това е само началото на взаимодействието ни с читалищата, защото, когато един ден българските граждани дадат доверието си на Възраждане и ние достигнем до властовите механизми, ситуацията за българските читалища драстично ще се промени към по-добро във всяко отношение“, каза Данаил Раденцов – областен координатор на Област  Плевен.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ