Възраждане Плевен: Защо читалищата в Плевен се ползват за политическа дейност?


С приемането на Бюджет 2020 на община Плевен през м. март т.г., стана ясно, че читалищата ще получат държавна субсидия в размер на 1 100 000 лв. Любопитен факт е, че в община Плевен има 37 читалища, от които 24 са в кметствата. Само в Плевен читалищата са 13, като се очаква още едно да бъ ...

Възраждане Плевен: Защо читалищата в Плевен се ползват за политическа дейност?

С приемането на Бюджет 2020 на община Плевен през м. март т.г., стана ясно, че читалищата ще получат държавна субсидия в размер на 1 100 000 лв.

Любопитен факт е, че в община Плевен има 37 читалища, от които 24 са в кметствата. Само в Плевен читалищата са 13, като се очаква още едно да бъде регистрирано. Дето се вика – всеки плевенчанин – с читалище.

Парадоксалното тук е, че голяма част от тези културни средища не се ползват толкова за читалищна дейност, колкото за политически бизнес сделки между плевенските управници., По друг начин няма как да се обясни фактът, че част от читалищата в града вместо за дейности по опазване на националните ценности и традиции, се използват за партийна дейност, което всъщност противоречи на закона.

Почти всяка партия в Плевен си има читалище и това е известно на кмета, по чието предложение сградите се дават за ползване от читалищата. Това е начин да се печели подкрепата на общинските съветници и то с държавна субсидия: средства, събирани от нашите данъци. 

Сега предстои 1 100 000 лв. да се раздадат отново на читалищата, като парите се разпределят от комисия, назначена от кмета и средствата се изплащат от общинския бюджет.

Общината раздава средства на читалища, които се ползват за политическа дейност или не функционират, защото Законът за читалищата и МК го разрешават. Но не предприема нищо по отношение на общинската собственост, раздадена безвъзмездно на читалищата. Не отнема тази собственост там – където тя не се стопанисва както трябва, или не се ползва по предназначение.

 Освен, че културният живот в Плевен от години не е приоритет за управниците на града, очевидно той е средство за уреждане на политически сделки и осигуряването на политическа подкрепа за следващ мандат.

Неотдавна получихме поредния пример за това с орязването на бюджета на Драматичен театър „Иван Радоев“ с над 70 000 лв.

Тогава от «Възраждане Плевен» внесохме към председателя на общинския съвет предложение за доброволно даряване на 1 месечна заплата от всеки общински съветник. Целта на тази идея беше ние като граждани да покажем колко е важен за нас Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Предложението не бе прието, тъй като не намери привърженици в лицето на общинските съветници, уж избрани и клели се да работят в подкрепа на гражданите.

Въпреки това «Възраждане Плевен» продължават да подпомагат културния живот в града като закупуват и даряват билети за спектакъла „Вишнева градина“ на своите съграждани.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ