Възраждане сезира Главния прокурор за скандални думи на министър-председателя Бойко Борисов


В рамките на вчерашния ден, от Възраждане депозирахме сигнал до Главния прокурор на България – Сотир Цацаров, по повод скандално признание, направено от министър-председателя Бойко Борисов в телевизионно интервю, излъчено по една от националните електронни медии. В него, Борисов заявява в прав текст ...

Възраждане сезира Главния прокурор за скандални думи на министър-председателя Бойко Борисов
В рамките на вчерашния ден, от Възраждане депозирахме сигнал до Главния прокурор на България – Сотир Цацаров, по повод скандално признание, направено от министър-председателя Бойко Борисов в телевизионно интервю, излъчено по една от националните електронни медии. В него, Борисов заявява в прав текст, че партията му е получавала подкрепа – материална, логистична, организационна и друга от две чужди фондации – „Конрад Аденауер” и „Ханс Зайдел”. Буквалният цитат е следният: „Аз бих на изборите помните като кмет без 1 лев, без партия, без нищо. За радост обаче, тогава и „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ се погрижиха, за да можеме да структурираме партията, такава каквато да е по европейски тип“.

Някои биха казали, че това не е голям проблем. Че е световна практика, може би. Щяхме да се съгласим, ако тук не ставаше дума за брутално погазване на действащото законодателство и по-точно на Закона за политическите партии (ЗПП). Конкретните разпоредби на ЗПП, които са нарушени, се съдържат в чл. 24, ал. 1, т. 4, забраняваща политическите партии да получават средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел, както и в чл. 24, ал. 2 от цитирания нормативен акт, според който политическите партии не могат да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма, от субектите по ал. 1, т. 2, 3 и 4.

Цитираните от министър-председателя г-н Бойко Борисов две организации „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ са юридически лица, регистрирани във Федерална република Германия и бидейки фондации, според правната си форма. Тоест сдружения с идеална цел. 

Ако думите на министър-председателя са верни и въпросните две фондации са оказвали финансова или друга подкрепа на водената от него партия ГЕРБ, то по наше мнение Законът за политическите партии е грубо нарушен, в цитираната му по-горе част. 

На това основание, от Възраждане сезирахме главния прокурор г-н Сотир Цацаров, в качеството му на оглавяващ институцията осъществяваща функции по надзор за законност по ЗПП и очакваме от него пълна, обективна и безпристрастна проверка, за края на която поемаме ангажимент да информираме обществеността. 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ