Европейската комисия готви удар по България, а правителството и евродепутатите ни мълчат


В навечерието на европейските парламентарни избори е важно да се осъществи истинско обсъждане на европейските теми в България и в българското общество. Една належаща такава дискусия би трябвало да съществува по отношение на следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Средствата от него предст ...

Европейската комисия готви удар по България, а правителството и евродепутатите ни мълчат
В навечерието на европейските парламентарни избори е важно да се осъществи истинско обсъждане на европейските теми в България и в българското общество. Една належаща такава дискусия би трябвало да съществува по отношение на следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Средствата от него представляват повече от 70 % от националния публичен инвестиционен ресурс на България. Затова предложението на Европейската комисия (ЕК) за този бюджетен период е от изключителна важност. Проблемът е, че българското правителство и българските евродепутати не реагират на факта, че европейските средства за България ще бъдат драстично намалени. Предложени за орязване са 10 % по Кохезионна политика, 15 % за селско стопанство, изключване на ДДС като допустим разход, увеличаване на националното съфинансиране повече от двукратно, което ще има тежко отражение върху републиканския бюджет. Допълнително от намалените средства ще бъдат отклонени доста за миграция, а се изключват такива за железопътен транспорт и пренос на горива, които са от голямо значение за транзитна държава като България.

Въпреки очевидните загуби за България, правителството няма позиция, както няма и такава за идеята на ЕК да увеличи средствата под собствения си контрол и да решава дали може да спре фондове на държави с проблемна демокрация (неизгодна за Комисията политическа линия). Българското правителство не търси контакт и взаимодействие с държавите-членки, които са против пренасочването на средства към Германия и Франция и против своеволията на ЕК: страни като Швеция, Вишеградската четворка, Финландия, Дания. Нещо повече, въпреки съвети вътре в администрацията, правителството продължава да спъва въвеждането на по-добро управление на фондовете и не прави финансови разчети, които може да омекотят такова намаление на средствата. Затова е важно да започнем да осмисляме европейската си политика като общество и държава. Време е да започнем да защитаваме интересите си, изоставяйки присъщото на сега управляващите раболепие. И какъв по-добър момент за това от предстоящите избори за Европейски парламент!

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ