Висш цигански лидер потвърди в национален ефир опасенията на Възраждане относно ислямизацията на циганските гета


Преди две седмици, ние от Възраждане излязохме с позиция, в която изразявахме опасенията си от масовото и безпрепятствено навлизане на радикалния ислям в циганските гета. Поводът за това бе проведената акция на Специализираната прокуратура и ДАНС по задържането на група лица от арабски произход, зан ...

Висш цигански лидер потвърди в национален ефир опасенията на Възраждане относно ислямизацията на циганските гетаПреди две седмици, ние от Възраждане излязохме с позиция, в която изразявахме опасенията си от масовото и безпрепятствено навлизане на радикалния ислям в циганските гета. Поводът за това бе проведената акция на Специализираната прокуратура и ДАНС по задържането на група лица от арабски произход, занимавала се с финансиране на терористични организации и парични преводи от и за радикални структури по древната близкоизточна система „хавала“. Тогава беше съобщено, че сред задържаните има и българка, която им е съдействала, като впоследствие стана ясно, че това е всъщност българска гражданка от цигански произход, изпълнявала определени логистични функции в нелегалната структура.
Вчера, в ефира на една от националните телевизии, Петко Асенов - главен комисар на "Световната ромска организация" в България, потвърди нашите опасения, заявявайки че радикалния ислям масово навлиза в циганските махали, давайки дори конкретен пример с гетата във Варна и Бургас, където в петък идвали мистериозни бусове, шофирани от съмнителни мъже с бради, прибирали децата и ги връщали в неделя. Никой не знае в рамките на тези два дни, къде се намират тези деца, кой се грижи за тях и на какво ги учи. Самият Асенов, заяви че по негова информация ги водели в нелегални мюсюлмански медресета, където ги радикализирали.
Тази информация за пореден път потвърждава опасенията на Възраждане, че след като проникващите още от началото на 90-те години у нас ислямски фундаменталисти се провалиха в опитите си да радикализират българските турци и българите – мюсюлмани, поради това, че същите изповядват една доста традиционна и синкретична местна форма исляма, в която между другото има доста християнски и езически заемки, същите се насочиха към циганското население. И това не е никак случайно. Разрухата и безпътицата на посттоталитарния преход, освен всичко останало, доведоха и до пълното оттегляне на държавата от циганските квартали. Така, едно близо милионно население, лишено от национални и ценностни устои, икономически маргинализирано и административно безконтролно, се превърна в благодатна почва и канал за всевъзможни външни влияния и прониквания, особено когато са съпроводени с много пари. И тук дори не става дума само за радикални структури. През годините излязоха достатъчно информации за опити на чужди държавни структури, включително разузнавателни, да формират определен тип социални процеси, започващи именно от гетата.
Истината е, че проблемът е огромен и трудно решим. Поредният, който ние от Възраждане ще трябва да решаваме, когато поемем нещата в свои ръце.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ