Възраждане почете саможертвата на българската героиня Мара Бунева


На 13 януари представители на Възраждане посетиха Скопие и се преклониха пред делото и подвига на българската революционерка от Тетово Мара Бунева. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов произнесе пламенна реч, в която описа живота и самоотвержеността на местната българка. Той припомни за превра ...

Възраждане почете саможертвата на българската героиня Мара Бунева
На 13 януари представители на Възраждане посетиха Скопие и се преклониха пред делото и подвига на българската революционерка от Тетово Мара Бунева.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов произнесе пламенна реч, в която описа живота и самоотвержеността на местната българка. Той припомни за превратностите на историята и политическия живот в Македония, заради които Бунева бива наричана едновременно "великобългарска шовинистка" и "македонска героиня против българския окупатор". Паметната плоча, увековечаваща делото и, също бива поругавана и чупена, докато македонските историчари измислят поредната фалшива история, целяща да я впишат в македонистичната доктрина. Същевременно местни българи продължават да пазят яркия спомен за неописуемото геройство на младата българка, като неколкократно възстановяват плочата и отслужват панихиди в нейна памет.

На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие на стария Камен мост над р. Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация. Сърбинът извършва множество зверства и жестокости над местното българско население, което го запомня като тиранин. Този спомен се предава и чрез народната песен, посветена на Мара Бунева.

След речта на водача на Възраждане последва минута мълчание и падане на колене. Краят на затишието дойде с мощен дружен вик „Да живее България!“, което стана традиция за членовете и симпатизантите на Възраждане, присъстващи на поклонението.

Бунева 2

ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

България има нужда от вас, oт вашите сили, познания, воля и устрем!

СТАНИ ЧЛЕН СТАНИ СИМПАТИЗАНТ
Възраждане
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
© Възраждане. Всички права запазени.
  Новини

Цели и програма

Личности

Речено – Сторено

За нас

Контакти

ТЪРСЕНЕ

СТАНИ ЧЛЕН
ПОДКРЕПИ НИ