Бум на краста в лагера за бежанци в град Харманли

Граждани на град Харманли сигнализираха, че в лагера за бежанци тече активна дезинфекция. Тя се извършва от хора с предпазни костюми. Оказа се, че причината е бум на краста сред бежанците. Проблемът със заразата не се съобщава от медиите и остава прикрит от общественото внимание отвъд пределите на град Харманли и област Хасково.
Информацията достигна до нас, от Възраждане, от граждани, които са сигнализирали Николай Георгиев – общински съветник в град Харманли и областен координатор на Възраждане за област Хасково. Те свидетелстват и за случаи на зараза в града. Заразен е служител на хранителен магазин.
Ние от Възраждане питаме управляващите: Докога ще ни излагате на опасности от болести? Докога здравето и животът ни ще бъдат изложени на риск? Докога сигурността ни ще бъде имагинерно понятие? Докога ще се страхуваме за поминъка си?
Обръщаме се към правителството като подсещаме представителите му, че нашата Родина не е тяхна собственост. Земята е на българския народ. Управляващите я пренаселват с бежанци, които са с неясен произход и статут. Заедно с хората, които имат нужда от закрила, през границите на България навлизат и емигранти, които никои не знае от къде идват. Освен болести и зарази, които пренасят тези хора са и потенциална опасност за българските граждани.
Ние не сме съгласни с политиката, която води правителството. Обезлюдява селските райони, като „убива“ селското стопанство и с това лишава от възможност хората там да се препитават. Принудени да търсят прехрана, те се преместват в по-големите градове, вероятно за да може постепенно прекрасните български земи да се заселят с емигранти от близкия изток. За това свидетелства изказване на Красимир Каракачанов от 2016 г., според който прекрасната Странджа, която е енергиен център и любимо място за много българи, е подходяща за населване с бежанци. Според същото това изказване, там има необитаеми сгради на бивши военни поделения, които са много подходящи за това. Това твърдение от преди четири години на настоящия Министър на отбраната обяснява днешните му действия. Вместо да заложи на реални действия той избира празните обещания. Вместо да осигури силна защита на българските граници, с бездействието си, ги отваря гостоприемно за всякакви ислямисти.
Все по-очевидно е, че управляващите се опитват да превърнат България в буферна зона с малко население. Какво има в една буферна зона знаем всички – глад, престъпления и трафик. Ако това е представата на правителството за България, то не това е представата на българския народ за Родината ни.
На 25 ноември в 9:30 ч. ние от Възраждане организираме протест. Призоваваме всички граждани на град Харманли, несъгласни с настоящото управление на града, да излязат с нас, защото само гражданското общество и силният обществен натиск може да повлияе на решенията на управляващите .
Нека се противопоставим сега, за да не достигнем до ситуация, сходна на тази от 2016 г., когато в бежанския лагер освен краста имаше и зараза от опасната „Лайшминоза“ – болест, която от години не се е появявала в България и беше внесена отвън от заразени емигранти.
Протестът ще обхване още няколко теми, чиито решения са спешни и ще се противопостави на решение, което не е най-належащо към момента.
Ние от Възраждане искаме: Незабавно карантиниране на бежанския лагер в град Харманли и спиране на потока на нелегално преминаващи границата на България емигранти.
Отдаване на внимание от страна на местната управа на сериозни проблеми в града – проблемът с водопроводната система, която от много време се нуждае от подмяна.
Във време на „пандемия“, през която здравната система абдикира и освен това внасянето на зарази през границата не е ограничено, проблемът с водата в града е належащо да се разреши веднага. На нас, гражданите, ни е нужна питейна вода за всички битови и хигиенни нужди, за да поддържаме добра хигиена и респективно добро здраве, предотвратявайки разпространението на инфекции.
Ние, протестиращите, се противопоставяме на ремонта на пл. Възраждане. При положение, че в града ни има нерешени проблеми, които застрашават здравето и живота на гражданите, сме категорични, че инфраструктурните промени могат да останат на заден план, а средствата, предназначени за ремонта да се насочат към ремонт на водопроводната мрежа.
Протестът ще се проведе в работен ден в 9:30 ч. пред Община Харманли по същото време, по което ще заседава Общинският съвет.
Да бъдем заедно, за да покажем на общинския съвет, че решенията за града ни трябва да са повлияни от нашите най-спешни нужди, а не от интересите на управляващите, които вероятно ще получат добри комисионни от фирмата изпълнител на ремонта на пл. Възраждане.
©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com