Възрожденец на инат представя Възраждане Великобритания

            Днес в рубриката  „Възрожденец на инат“ ще ви срещнем с представители на структурата на Възраждане във Великобритания.

            Българи, които макар и отвъд пределите на Родината, носят България в сърцето си, поддържат активна българската общност във Великобритания, познават и съхраняват българската история и предават традициите и обичаите на поколенията.

            Днес ще Ви срещнем със : Стоян Таслаков и Димчо Димчев, които отговарят на два въпроса: Защо съм Възрожденец? и Защо ще остана Възрожденец въпреки всичко?

Стоян Таслаков

Защо съм Възрожденец?
            Има хора, които вярват, че са с мисия на този свят. Аз съм от тях.  Вярвам, че мисия ми е да работя и помогна за развитието и просперитета на моята родина. Искам да видя България сред водещите страни в Европейския съюз. Знам  как това може да стане. Трябват ни само квалифицирани кадри и родолюбци.  Вярвам, че българите можем да живеем щастливо в подредена и чиста държава, но някой трябва да ни покаже правилния пример. Затова завърших бакалавърска степен, после магистратура, затова излязох в чужбина, да придобия опита и знанията, които ми трябват. Смятам да ги използвам в полза на Родината. В момента съм все още навън, но въпреки товa не спирам да работя за децата на българската общност. Помагам на местното училищe да запазим самосъзнанието и родния език на българчетата. Днес, когато имаме дефицит на българщина, да създаваме българи е геройство. Затова не пестя сили и средства да помагам на нашите учители, които са съвременни будители.
            В България в момента разпознавам само един инструмент за положителна промяна и това е Възраждане.

Защо ще остана Възрожденец въпреки всичко?

            Произхождам от род на герои. Прадядо е участвал в освободителните войни. Бил е куриер на въстаниците. Баба ми е родом от бунтовна Перущица. От малък слушам славните истории на нашия род. Някак ми внушиха, че нося отговорност за съдбата на България, затова не мога да стоя безучастен пред безчинствата на мафията. За много хора това е старомодно и неразбираемо, но няма значение. Въпрос на възпитание и самосъзнание. Така, както аз се гордея с дядовците участвали във войните, искам моите наследници да се гордеят с мен. Бих се срамувал, ако в решителен момент съм стоял пасивен и не съм се опитал да променя нещо. Затова оставам Възрожденец въпреки всичко. Дори да съм последният, а аз определено не съм.

Димчо Димчев

Защо съм Възрожденец?

             Да си възрожденец не е титла, нито награда – това е осъзната отговорност – пред себе си, пред своето семейство, народ, Родина! Казвайки това не искам да изпадам в разни патриотични клишета. Какво е да си точно възрожденец? Каузата е една – възраждане на Родината! Това не означава ръкомахане с вълшебна пръчица и щрак – друга картинка. За съжаление е необходим къртовски труд, за да променим нещата в България, работа от всеки един от нас. И за да ангажираме всеки един от нас, трябва да започнем духовна промяна. И тази промяна да навлезе като еталон , да създаде фундамент на гражданско общество с ценности, заявена гражданска позиция и отстояването ѝ. Ако успеем да посеем семето на осъзнатата гражданска отговорност и национално самосъзнание в следващите поколения, то тогава моята мисия като възрожденец може да ми даде удовлетворението на добре свършена работа. Мен не ме вълнуват финансовите показатели и измерения, защото те могат да бъдат много заблуждаващи. Така например ние може да имаме икономика, която разпродава всички свои ресурси и БВП, изграден на услуги, без реално да създаваме продукт. Искаме ли обаче да кърпим бюджет от днес за вчера и да пълним джоба, разпродавайки България? Аз не искам! Искам образователна система, която създава кадри, които виждат перспектива в страната си, искат да създават и да градят бизнес, семейство в България! Ако успеем да изградим манталитет на духовно осъзнати хора, които са част от едно общество и не търсят спасение поединично, то несъмнено един ден това ще даде плодовете.

Защо  ще остана възрожденец въпреки всичко?

            Защото това е призвание и мисия в живота, а не седмично хоби! Могат да ни заличат физически, но не и идеологически – можеш да убиеш революционера, но не може да убиеш революцията. Възраждането на Родината е идеология, която съм прегърнал без значение на хората или политическата платформа, която е просто инструмент за постигане на целите, а не самоцел. Възрожденец може да бъдеш извън парламента, извън общинския съвет, дори извън Родината... това е свята идея, която съм приел. Някои ще допринесат като политици, други като аналитици, икономисти, писатели, психолози – възраждането на Родината има нужда от всички, които са готови с душата си и сърцата си, всички, които се чувстват Българи. Народът за мен е жив организъм и ние сме част от него. Това дали този организъм ще продължи живота си или ще умре, зависи от самите нас – нашата съдба е в нашите ръце! Аз искам да се боря, защото осъзнавам, че много от хората са отчаяни и нямат сили за тази борба, макар вътрешно да я искат. И заради такива като тях, отговорността да си възрожденец расте - защото ние трябва да им дадем надежда.

            Срещата ни с възрожденците от Великобритания ще продължи и следващия четвъртък, когато ще ви срещнем с Вили Виджева, Ивайло Иванов и Теодор Николов.

            Възраждане Великобритания е сред най-активните структури на Възраждане отвъд  пределите на Родината.  Българите, които живеят и работят ежедневно за българския възрожденски идеал, за възродена България, за Кауза Възраждане

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com