Възраждане подкрепя мирния протест на арменската общност в България

Получихме покана от представителите на арменската общност и респективно на Епархийския Съвет на Арменската Апостолическа Света Църква у нас да подкрепим организирания мирен протест, който ще се проведе на 8 октомври 2020 г. от 15:30 часа пред посолството на Азербайджан в София, кв. Изток, ул. „Чарлз Дарвин“ N6 

Ние от Възраждане ще бъдем там с нашите арменски братя, така както арменският народ винаги е бил рамо до рамо с българския. Помним, че нашите арменски братя ни подкрепиха, като се включиха в доброволчески отряди, станали част от състава на Българската армия по време на Балканските войни за освобождението на българите в Македония и Тракия от турско робство.

            Историята е нещо, което ни свързва с братския арменски народ.

            Ще присъстваме на протеста, защото не чак толкова далеч от България има война. Тя започна на специалния за арменците голям християнски празник Свети Кеворк. Някои определят войната между Армения и Азербайджан, ползващ се с подкрепата на Турция и добре въоръжени и подготвени формирования от Близкия Изток, като сблъсък между Кръста и Полумесеца.

            Ние няма да бъдем толкова крайни в определенията и оценките, но е факт, че за Нагорни Карабах (Арцах) се водят ожесточени битки, умират хора, нанасят се огромни разрушения. Няма как да останем безучастни към случващото се в друга християнска държава.

            Подкрепяме братския арменски народ  и изразяваме  несъгласие с кръвопролитията в Нагорни Карабах (Арцах). Заставаме зад исканията на арменската общност, която апелира управляващите на Република България, като пълноправен член на ЕС и НАТО, да заемат позиция и да поставят въпроса пред лидерите на останалите страни-членки на съюза да упражнят дипломатически натиск  и с общи усилия и по мирен път да бъде сложен край на спора между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах (Арцах).

            Приемаме за крайно недопустимо мирни граждани, сред които жени, деца и старци, да губят живота си в нецивилизован спор за територия, а демократичният свят да гледа на това с „широко затворени очи“.

            Призоваваме всички български граждани да се включат в протеста утре - 8 октомври 2020 г. от 15:30 часа пред посолството на Азербайджан в София, кв. Изток, ул. „Чарлз Дарвин“ N6 , за да покажем мирно непримиримостта си със  случващото се в  Нагорни Карабах (Арцах).

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com