Възраждане с реална алтернатива за защита на семейството от социалните служби

На 7 февруари от 12.00 ч. пред Парламента ще се проведе протест с искане на оставка на правителството. Той е организиран от нас от Възраждане. Призоваваме българските граждани да се обединят, за да върнат властта в ръцете си. Причините са многобройни: водната криза и управлението на водите, демографската катастрофа и обезлюдяването на страната, кризата с въздуха и изгарянето на боклук внесен легално и нелегално, отказа от валутен суверенитет и застрашаване на финансовата стабилност, убиването на дребния и среден бизнес, полицейския произвол, CETA, наредбата H-18, ERM II (чакалнята на еврозоната), антидетското и антисемейно законодателство и некомпетентността на правителството, след чието десетгодишно управление днес в България няма министерство без сериозна криза.

Промените в Законa за социалните услуги (ЗСУ) и всички свързани с него, създават притеснения за българските родители. Неясните текстове в Закона са предпоставка за инвазия на социалните служби, като поставят на фокус многодетните семейства. В Закона присъстват редица неточности, които отварят вратата за корупционни схеми, тъй като няма ясно определение за „дете в риск“.

Един такъв текст е свързан със задължителния характер на социалната услуга, която се заплаща от семейството. Ако семейството не може да си позволи тази услуга, подлежи на глоба от 3 до 10 хил. лева. Незаплащането й би могло, да значи, че детето ви е в риск и то може да ви бъде отнето. Текстове като този реално водят до възможност от произволно тълкуване на Закона и субективни действия по преценка на социален работник, служба или неправителствена организация.

Ние от Възраждане заставаме зад българските родители с целия наличен ресурс. Заедно с тях се борим срещу антидетското законодателство, което дава власт на социалните служби. По този начин то измества значението на семейството, поставяйки на негово място организации от неправителствения сектор. С налагането на ЗСУ държавата не подпомага семейството, а въвежда антисемейни политики, които затрудняват родителството и то във времена, в които България е в демографска катастрофа. Освен че протестираме рамо до рамо с българските родители, ние от Възраждане предлагаме и алтернатива, която се състои в обединението.

Инж. Николай Дренчев, организационен секретар на Възраждане е идеолог на проекта „Цитадела“ – пространство за семействата, които се чувстват застрашени от социалните служби и които искат да се противопоставят на новите закони за социални услуги. Място, където те могат да си взаимодействат. Това се случва в специално създадена платформа: Citadela.bg. Нейните възможности бяха представени на пресконференция в БТА на 31 януари 2020 г.

На сайта всеки родител може да се регистрира, да се свърже с други родители-доброволци в неговия район на местоживеене, да получи информация как да се държи при посещение на социалните служби в дома му и много други полезни съвети как да защити себе си и семейството си от инвазията на социалните служби.

„Ако законът за социалните услуги се приеме, ще бъде трудно за нас да се борим срещу него. Ето защо призовавам всички родители на 7 февруари от 12.00 ч. да излезем заедно пред Парламента, за да поискаме оставката на правителството. Нека го направим сега, преди да са нанесли непоправими вреди на семействата ни.“, призова инж. Николай Дренчев от Възраждане.корица на събитието за протеста
🗓️ Събитието във Facebook за протеста на 7 февруари 2020 г. от 12 ч. пред Народното събрание
©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com