Внесохме предложение до министър-председателя за забрана на вноса и изгарянето на боклук в България

Ние от политическа партия Възраждане внесохме предложение в Министерски съвет за спиране на вноса и изгарянето на боклук в България. То е адресирано до министър-председателя – човекът, в чиято власт и правомощия е това решение.

„Към момента най-бедната държава-членка на Европейския съюз – Република България – внася боклук от чужбина, от различни държави. Същият бива изгарян срещу заплащане от частни фирми, сигурни сме, срещу немалко заплащане. Това внасяне и изгаряне на чужд боклук се извършва напълно безконтролно по отношение на вид, обем, качество и т.н. Това, което се внася, е очевидно, че чуждите държави не желаят да изгарят на своя територия. Така уверено нашата Родина се превръща в боклучийската кофа на Европа без никаква реакция от Ваша страна.“ се казва в предложението.

От Възраждане напомняме, че в чл.4 ал.2 от Конституцията на Република България е записано, че „Държавата гарантира живота и здравето на българските граждани“, по чл.52 ал.3 – „Държавата закриля здравето на гражданите“, а според чл.15 – „Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда“.

Днес България е сред страните с най-мръсен въздух в света, като столицата София води всички актуални световни класации заради вредните емисии и фините прахови частици. Лошият въздух причинява редица дихателни и респираторни заболявания, намалява продължителността на живота и причинява висока смъртност сред населението на изпадналата в демографска катастрофа и най-бързо изчезваща нация в света. През последните 10 г. управляващите от ГЕРБ, заедно с различните коалиционни партньори, не правят нищо срещу това. Не са предприети никакви ефективни (включително и законови) мерки, които да запазят здравето на гражданите. Поради това България вече веднъж е осъдена от съда на Европейския съюз. Към момента се води втора съдебна процедура срещу страната ни от страна на Европейската комисия – и всичко това заради действието или бездействието на управляващите.

От Възраждане се противопоставяме и на повишаването на такса смет в редица градове на страната, сред които и София. Въпреки предизборно дадените обещания, веднага след местния вот управлението на ГЕРБ обяви намерение за повишаване на такса смет. Към момента тя не само е висока и непосилна, но и срещу нея гражданите не получават адекватна услуга. Следователно тя се явява единствено като инструмент за редовно попълване на опразнения (ограбен) общински бюджет по места, поради некадърното и некомпетентно управление.

От Възраждане предлагаме на министър-председателя да бъде изготвено и внесено за прием в Народното събрание от страна на Министерския съвет законодателно решение за забрана на вноса и изгарянето на боклук в България, а всяко нарушаване на забраната да бъде криминализирано.

От Възраждане сме наясно, че волята на управляващите от ГЕРБ и техните коалиционни партньори в Народното събрание е единственият механизъм за спирането на безконтролния внос и изгаряне на боклук в България. Сами по себе си те съставляват мнозинство в парламента, чиито гласове са достатъчни за да бъде приета забраната.

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com