Възраждане е против изграждането на команден център на НАТО във Варна

Посещението на министър-председателя Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация в САЩ ни донесе притеснителната новина, че във Варна ще се изгради командно-координационен център на НАТО, който да координира ученията на северноатлантическия пакт в Черно море.

На този етап въпросите и неизвестните са доста повече от отговорите, поради което ние от Възраждане поставяме следните няколко питания към управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ):

Първо, предвижда ли се в този командно-координационен център да има въоръжение, и ако да, какво?

Второ, кой ще поеме разходите за него? Да не стане пак като с американските бази, където ние предоставяме земята и инфраструктурата, а чуждестранните им ползватели не плащат нищо за тях, защото съоръженията се ползват под евфемизма „бази за съвместно ползване“. Нищо, че крак на български войник, да не говорим пък за български офицер, въобще не е стъпвал там.

Трето, защо никой не е уведомил българското общество за тези планове на правителството, още повече гражданите на Варна, които ще бъдат „на топа на устата“ при евентуално покачване на напрежението и изостряне на военно-политическата обстановка в региона?

В заключение, ние от Възраждане се обявяваме твърдо против изграждането на каквито и да било чужди военни бази, както във Варна и региона, така и където и да било другаде в България. Заставаме на своята принципна политическа позиция, че в България постоянно базирани трябва да бъдат, единствено и само български военни части и никакви други. Припомняме своето становище срещу съществуващите в страната ни американски военни бази и смятаме, че те трябва да бъдат премахнати. Една суверенна и независима държава трябва да се защитава само и единствено от своята армия, а не от чужди окупационни корпуси. Ето защо Възраждане настоява правителството да се откаже от тези свои планове и изразява своята готовност и решителност, ако това не се случи, да се противопостави с всички възможни и законни средства.

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com