Докога ще търпим сервилната външна политика на правителството на ГЕРБ и ВМРО

От Възраждане не можем да оставим без коментар поредните медийни прояви на министър-председателя на България през последната седмица. Разтревожени от неговото поведение, държание и начин на общуване с дипломати и журналисти, ние смятаме, че то по никакъв начин не отговаря не само на приетия дипломатически етикет и културата на общуване, но и поставя в неловко положение българската държава.

В изтекло през седмицата интервю пред сръбска медия, докато Бойко Борисов говори  за ,,православното християнство и единство", някак умишлено пропуска международните евроатлантически  договори и ангажименти на България, на които иначе с повод и без повод се врича във вярност. Този факт не може да не подкопае доверието на нашите съюзници и най-малкото ще предизвика въпроса - кога точно Борисов е откровен и искрен - когато говори с тях, или когато говори по сръбската телевизия?

От друга страна определянето на президента на Сърбия Александър Вучич като забележителен европейски политик се разминава с нашите разбирания, най-малкото заради системното неспазване и незачитане на правата на българското национално малцинство в Западните покрайнини. На последно място следва да обърнем внимание върху пълната липса на коментари по повод започнатата от Бойко Борисов политика към Западните Балкани. За сметка на това българският министър-председател захласнато обяснява пред сръбските журналисти, как много обичал да слуша сръбска музика, гледал само югославска телевизия в миналото и като младеж ходил до Югославия, за да си купува кока-кола.

В заключение, следва да изтъкнем крещящата нуждата от истински професионализъм в международните отношения, уравновесеност в публичните изяви и стратегическо мислене от страна на нашите институции и техните представители, с цел постигане на онова ниво на политическо поведение и морал, което да отговаря на нашите национални интереси. Нещо, което със сигурност не се удава не само на Борисов, но и на цялото му правителство и администрация. 
©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com