Възраждане спря дейността на незаконна джамия в село Надежден, Харманлийско

От началото на август, тази година, местната структура на Възраждане в Харманли получи няколко сигнала от жители на село Надежден, община Харманли за незаконна религиозна дейност, извършваща се в частен имот в селото.

Проверката на Възраждане на място, установи няколко на брой обстоятелства, които по мнението ни са основание за започване на определени действия от страна на компетентните контролни и правоохранителни органи, които се наемаме да сезираме в най-кратки срокове.

До този момент, проверката на Възраждане установи следното:

В имотът, наистина се извършва религиозна дейност, събират се вярващи, четат се молитви и проповеди.

Имотът, в който се извършва незаконната религиозна дейност, представлява частен дом (къща), собственост на местен жител и на лицето Ахмед Юсеин Пехливанов. Последният е по-интересен, тъй като името му нашумя преди няколко години като един от подсъдимите имами по делото за разпространение на радикален ислям и проповядване на тероризъм. Същият е от Асеновград и няма нищо общо със село Надежден.

Къщата, според строителните си книжа, както и според своя статут, които проверихме своевременно в Агенцията по кадастъра и Имотния регистър, няма друго предназначение, освен да бъде частен дом и да задоволява чисто битовите нужди на своите собственици. Това означава, че всяка друга дейност, още повече религиозна,  извършвана в нея е абсолютно незаконна, а според нас и съставомерна, според приложимите разпоредби на Наказателния кодекс.

Проверката ни на място, установи също така, че върху къщата, абсолютно незаконно е монтирана и мощна озвучителна уредба, от която по пет пъти на ден, вярващите се призовават за молитва. Призивът се чува из цялото село и смущава спокойствието на живущите в него.

Всичко това ни накара, още преди да сезираме компетентните институции, да предприемем действия по спирането на това безобразие.

В рамките на вчерашния ден, председателят на Възраждане – Харманли и журналист от регионална хасковска медия, посетиха въпросния обект и получиха уверение от собствениците, че ще прекратят незаконното озвучаване, както и нерегламентираните проповеди. Проверката ни от снощи и тази сутрин, показа че до този момент същите спазват обещанието си.

От Възраждане, продължаваме да следим случая и си запазваме правото на последващи действия, при ново нарушение от страна на стопанисващите имота.
©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com