Възраждане: Държавата да закупи къщата на Стефан Караджа в Тулча и да я спаси от унищожение

На 30.07.2019 г., Възраждане входира в деловодството на Министерски съвет писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с копие до президента Румен Радев, с апел българската държава в лицето на Борисов като глава на изпълнителната власт и човека от когото в най-голяма степен зависи политиката към българите в чужбина и културно-историческото ни наследство зад граница, да закупи къщата, в която между 1854 г. и 1864 г. е живял големият български войвода и деятел на национално-освободителното ни движение по време на турското робство – Стефан Караджа. 

Къщата се намира в центъра на румънския град Тулча, днес в границите на Румъния, само на 150 метра по права линия от българската църква „Св. Георги” и на 500 метра от централния площад в града. В нея Караджата прекарва годините на своето юношество и съзрява като революционер и поборник за свободата на народа си. 

Стефан Караджа е епохална фигура в историята на българското национално-освободително движение по време на турското робство. Той е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. Практически целият му съзнателен живот преминава в революционна борба и в служба на каузата за освобождение на Отечеството. 

Преди няколко месеца, къщата в Тулча, в която той е живял и където, в най-голяма степен са се формирали неговите убеждения и революционни възгледи е обявена за продан от своите собственици. Поставена й е цена от 50 000 хиляди евро. Монтираната от българското посолство през 2007 г. паметна плоча е премахната, за да бъде направен имота по-продаваем, а след евентуалната му продажба, най-вероятно ще бъде и съборен. 

От Възраждане заявяваме, че ако това стане, на българската история, културно-историческо наследство и народна памет ще бъдат нанесени непоправими щети, които след това и да искаме, няма как да възстановим. А това, най-вероятно ще се случи, тъй като района, в който се намира къщата е много хубав и се намира в центъра на града. Сградата намираща се в съседство, вече е продадена и съборена, което говори за повишен инвеститорски интерес в района. 

В тази ситуация, от Възраждане настояваме българската държава спешно да предприеме бързи и решителни действия, в две направления:

1. Българската държава да закупи къщата, в която е живял Стефан Караджа, за да я спаси от унищожение;

2. Същата да се реставрира и да се превърне в музей на Стефан Караджа и български културно-информационен център в Тулча.

Oт последното също има огромна нужда, тъй като в Тулча живеят около 1 400 българи, а градът продължава да бъде център на българщината и до ден днешен. В този смисъл, като общество и държава, просто сме длъжни да опазим паметта за великият ни революционер жива, както за българите у нас, така и за тези в Румъния. Но най-вече за бъдните поколения. Ако това не се случи, отговорността за унищожаването на този конкретен елемент от българското историческо наследство зад граница, както и поругаването на паметта на великия българин, ще бъде на управляващите и лично на министър-председателя Бойко Борисов. 
©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com