Възраждане посети българите в Албания

Представители на Възраждане, начело с председателя на организацията Костадин Костадинов, посетиха българската общност в Албания.

Те проведоха няколко срещи с представителите на българското национално малцинство в страната, в които се запознаха с проблемите им и актуалното състояние на въпроса със спазването на човешките им и гражданско права.

Първата среща се състоя в град Корча. Там, Костадинов и водената от него делегация се срещнаха с председателя на местното българско дружество Димитър Никола, наречено „Българо-албанско приятелство”, запознаха се с актуалните проблеми на българите в Корча и проведоха разговори с останалите лидери на местната българска общност.
 
От страна на Възраждане беше обещана всяческа помощ и подкрепа на малцинството ни там, с цел запазване на неговия български национален характер, като беше поет и конкретен ангажимент за подпомагане дейността на българското неделно училище в града с дарения на учебници и техника.

След Корча, възрожденците посетиха и община Пустец, която е със 100 % българско население. Там проведоха среща с кандидата за кмет на общината – Пали Колевски. На 30 юни в Албания ще се проведат общонационални местни избори, които са изключително важни за българите в страната. Също така, Костадинов и хората му дариха български икони на местната православна църква. Икони бяха дарени и на българската църква в Мали Град.

Последва обиколка в Корчанско, където възрожденската делегация посети още с. Боботица.

Посещението при българската общност в Албания от страна на Костадин Костадинов и водената от него делегация няма пряка връзка с предстоящите европейски избори, но от партията подчертават, че тя е елемент от цялостната им политика на поддръжка на българските национални малцинства на Балканите и в югоизточна Европа, която е една от запазените марки на Възраждане.
 
От патриотичната формация споделят още, че от разговорите им с местните българи са разбрали, колко разочаровани са от останалите партии в България, наричащи се „патриотични”, които ги търсят само по избори или за да им продават паспорти.
 
Но най-разочаровани са от българската държава и Външно министерство, които не са се ангажирали с решаването на нито един техен съществен проблем и практически са дезертирали от грижата за тях.

В заключение от Възраждане заявиха, че ще настояват за откриване на българско консулство в Корча, където има гръцко и румънско малцинство, макар че гърците и власите, заради които са открити тези две консулства от страна на северната и южната ни съседка, да са малцинство в общината. За най-голямото малцинство в общината обаче - българското, консулство няма. Това трябва да се промени.

Също така ще настояваме, казват от партията на Костадинов, за откриване на български културен център в Корча, с клон в Пустец.
 
И ако сегашната българска държава не може или не иска да го направи, то когато Възраждане отговаря за българската външна политика и не сама за нея, това ще се превърне във факт за броени седмици.

Само ние можем!
©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com