Възраждане към Външно: Защитете българите в Украйна

Партия Възраждане иска спешна среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева, по повод приетия на 25 април от украинския парламент закон за задължителното използване на украинския език като официален. Тази мярка, макар замислена и насочена основно срещу рускоезичното малцинство в Украйна, ще засегне тежко и районите, в които се говори български език, подчертават от Възраждане.

Според приетия от Върховната Рада закон, всички държавни служители, доктори, учители, упражняващите свободни професии, адвокати и други ще трябва да говорят само на украински език или ще бъдат глобени. 

Законът няма да бъде прилаган в продължение на три години, тъй като в цялата страна ще бъдат създадени учебни центрове, в които да се подкрепя изучаването на украинския език и култура. Последното, притеснява най-много патриотите от Възраждане, тъй като създава сериозна опасност от денационализация и асимилиране на българската етническа общност в тази страна, която е втората по големина, след руската. 

Възрожденците припомнят още, че веднага след Майдана в началото на 2014 г., новото антируско правителство в Украйна прие закон, с който отне правата на малцинствените езици в страната, в това число и на българския. От страна на Румъния и Унгария тогава имаше мълниеносна реакция, защото това беше остра репресия срещу техните малцинства в Северна Буковина, Поднестрието и Подкарпатска Рус. Тогава България, която има и най-голямото малцинство в Украйна след руското, в лицето на своите официални институции, запази позорно мълчание. 

Единствено Възраждане реагира тогава, и благодарение на това с голямо неудоволствие и  буквално по принуда, седмица по-късно и България се изказа срещу тази украинска мярка. В резултат на общия натиск в крайна сметка този закон не беше приет, което доведе до коментари от страна на известни български русофоби, че ако българите в Бесарабия и Украйна като цяло подкрепят руската политика и са русофили, то в такъв случай те не са българи. 

В така създалата се ситуация от Възраждане настояват за категорични действия и недвусмислена позиция от страна на българското правителство и ръководеното от Захариева ведомство. Също така, настояват за спешна среща с външния министър, на която да се обсъди създалата се ситуация и да бъде намерено някакво приемливо решение на проблема. 

Ако исканията им не бъдат приети, председателят на партията Костадин Костадинов предупреди, че ще организира протест пред украинското посолство, а след това и пред външно министерство. 

Възраждане припомня още, че Украйна е кандидатка за член на Европейския съюз, докато България е такава от вече близо 15 години. В тази ситуация страната ни трябва да използва всички лостове за влияние, които притежава като член на ЕС, за да въздейства и окаже натиск върху украинската държава и буквално да я принуди да спазва правата на българското национално малцинство там. Защото в противен случай, едно от малкото предимства, които имаме като член на Европейския съюз, а именно да въздействаме върху страни – кандидатки, в които има български общности, обезмисля като цяло и без това не особено ползотворното ни членство. 

От партията на Костадинов питат още и защо мълчат българските евродепутати, някои от които се определят и като „патриоти”. Защо не използват влиянието, контактите и положението си, за да повдигнат въпроса пред институциите в Брюксел, и подчертават още, че когато на 26 май Възраждане изпрати своите представители в Европейския парламент, защитата на българите не само в Европа, а и по целия свят, ще бъде един от техните основни приоритети.

Възраждане с номер 27 - само ние можем!
©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com