Цончо Ганев за Министерство на финансите и хазарта:  Все едно овце да организират работна група с вълка, как да опазят стадото

Цончо Ганев за Министерство на финансите и хазарта:  Все едно овце да организират работна група с вълка, как да опазят стадото

„Възраждане“ иска извънредно заседание във вторник, във връзка със Закона за хазарта

“В обществото ни, може би са единици семействата, които нямат засегнат или пострадал близък от зависимост към хазарта. Това е нещо, което съсипва съдбите, не само на тези, които са зависим, но и на техните семейства, на близките им, на приятелите им. Стига се до там, че тази зависимост разлага морално тези, които страдат от нея и те разпродават имуществото си, потъват в кредити, развалят си семействата. В тази връзка, ние от “Възраждане” много отдавна осъзнахме, че трябва да се направят законодателни промени в тази насока и към хазарта и неговата реклама трябва да има ясно изразено рестриктивно отношение”, заяви от парламентарната трибуна на Народното събрание,  Цончо Ганев.Той посочи още, че обществото ни е изправено пред един огромен проблем, по отношение на агресивната и интензивна реклама на хазарт, която буквално извира от почти всички медийни източници – независимо дали става въпрос за електронни медии или билбори. Хазартът се е превърнал във водеща индустрия в България и това оказва своето пагубно влияние върху всяка част от българското общество.

“Точно поради тези причини, внесохме, още преди нова година,  Законопроект за прекратяване на възможността да се рекламира хазарт. 4 месеца този Законопроект не влезе в нито една комисия. 4 месеца водихме разговори и настоявахме този Законопроет да бъде внесен за разглеждане, да има дискусия и дебат. Стигна се до там, че трябваше да се възползваме от възможността, която ни дава Правилника и да вкараме точката като задължителна”, припомни Ганев.

Въпреки нежеланието на управляващите и за ужас на българоезичните американски медии, които почти не го отразиха, Законопроектът, внесен от “Възраждане” срещна широк обществен отзвук и одобрение. Това не остана скрито за управляващите и като кризисна мярка и пореден опит за нелеп пиар, на гърба на страданието на хората, Министерство на финансите инициира създаването на работна група от експерти на Министерството, заедно с Асоциацията на хазартните фирми. Ганев метафорично посочи, че това е все едно, овцете да организират работна група с вълка, как да опазят стадото.

Като резултат от всички тези действия се внася Законопроект с добра идея и лошо изпълнение, който няма да промени настоящата ситуация. Това се прави с цел замазване на очите на хората, чрез половинчатите действия и без реално и ефективно решаване на проблема. Прави се и като опит да се неглижира и омаловажи инициативата на “Възраждане” и всичко, което представителите на най-голямата опозиционна сила свършиха, по отношение на борбата с хазартната зависимост и ограничаването на рекламата на хазартни дейности в медиите.

“Спешно вкарване на такъв Законопрокет с цел кризисен пиар и само за да се отчете пред обществото, че нещо се прави е възмутително. В тази връзка, ние ще направим предложение, срокът между първо и второ четене да бъде 3 дни и призоваваме сглобката, която продължава да управлява и която декларира, колко ключов за обществото е този Законопроект, да свикаме във вторник извънредно заседание с точка единствена, ако трябва и в сряда да има извънредно заседание, защото хазартът унищожава българското общество, нещо, срещу което от “Възраждане” не сме спирали да се борим”, заяви от трибуната на НС Цончо Ганев.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!