Представители на „Възраждане“ подкрепиха стопаните в Шарково

В края на юни тази година от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че е открита чума по дребните преживни животни в община Болярово, област Ямбол. Потвърждението е получено след изследване във френска лаборатория. В резултат тече кампания по умъртвяване на хиляди овце и кози в района, която стана известна най-вече от публикации в социалните мрежи.

Жителите на засегнатите села отчаяно се противопоставят на посегателството върху основния им поминък, което ще ги обрече на сиромашия в този и без това изоставен от властимащите пограничен край. В своята покруса те имат само две очаквания към държавните органи: да бъдат извършвани индивидуални изследвания за всяко отделно животно и да получат равностойно обезщетение за доказано болните, които следва да бъдат умъртвени. Напълно разумни желания, на които обаче бе отговорено с полицейска сила и административен произвол.

Безцеремонното отношение към наши уязвими сънародници ни подтикна да се обявим в тяхна подкрепа. Ето защо организацията на „Възраждане“ – Бургас изпрати свои представители на място, които да застанат редом с протестиращите стопани. Групата, начело с Владимир Павлов, който последователно се противопоставя на необоснованите действия на БАБХ в общините по южната ни граница още от 2011 г., е в село Шарково и към този момент.

Настоятелно съветваме официалните лица да проявят благоразумие и да удовлетворят скромните и справедливи желания на засегнатите ни сънародници.

Отделно от това, макар и вече в продължение на години, очакваме да разберем какво ще бъде предприето, за да бъде сложен край на периодичното прехвърляне на зарази по животните от турска на българска територия. Защото това не е първия, няма да бъде и последния случай, в който болест, която се шири отвъд южната ни държавна граница, да покоси (къде действително, къде не) добитък в нашата страна. Така, чумата по овце и кози, досега разпространена в Турция, за първи път бива регистрирана в държава членка на Европейския съюз.


Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com