Гражданското общество във Варна спаси гора от сеч

Общинският съветник от Възраждане – Варна Георги Георгиев и негови съкварталци успяха да спасят гора от планирана сеч.  Опасенията на гражданите са, че ако беше започнала планираната сеч, имаше вероятност да прерастне в непланирана и да се изсече по-голяма част от гората.

Този път изпратените секачи срещнаха съпротивата на гражданите, живущи в местностите около Варна над квартал Аспарухово.

По желание на гражданите беше организирана среща с представители на Горско стопанство, които дойдоха и обясниха гледната си точка. Същото направиха и жителите, като бяха достатъчно убедителни, за да бъде прекратена сечта в този район.

Приоритет на лесовъдната дейност би  трябвало да бъде опазването и закрилата на гората. За нещастие днес на  гората се гледа предимно комерсиално. Вместо изграждането на стари, красиви гори се цели промишлен добив на дървен материал.  А  дърветата лесно се превръщат в дървени трупи, товарят се на тирове и се изнасят зад граница като дърва за огрев, и то на безценица.

Наредба 33 за видовете сеч, приета през 2004 г., определя, че в широколистните гори гъстотата на дърветата при възобновителна сеч, следва да бъде средна, т.е. индекс на склопеност 0.6-0.7. През 2011 г. същата наредба е премахната и приета Наредба 8, където в чл. 24 се приема т.н. „осветителна сеч“ за същите широколистни гори, като гъстотата на дърветата почти изчезва. Допуска се индекс на склопеност 0.3-0.4, което означава, че гората изчезва и се допуска създаването на редина.

Законът, който уж трябва да опазва горите ни, разрешава комерсиализирането на изсичането им.

Осветителната сеч е недопустима при настоящите климатични условия.

Намалените количества дъжд и увеличената суша няма да допуснат гората да се развива с темповете, с които се е развивала допреди  10-20 г. Климатът се променя, затова трябва да се промени и стратегията за работа в горите. Вече много райони страдат от безводие, като за това допринася безразборната сеч. Няма дървета – няма вода!

Политическа организация Възраждане следи нивото на язовирите вече девет месеца и алармира от януари месец насам, че е необходимо да се вземат мерки, за да се предотвратят бъдещи водни кризи. За съжаление такива не бяха взети по отношение на много язовири, сред които и язовир Камчия. Вероятният резултат от това е задаващ се воден режим в Бургас и Варна.

Политическа организация Възраждане подема инициативата #ЩитЗаГората, като търсим доброволци специалисти в лесотехническата наука, бивши и настоящи горски служители и обикновени граждани, които искат да защитим българската природа с конкретни действия по опазването на българските гори.

Каним всички граждани да се присъединят към фейсбук групата „Хубава си, моя горо!“-  https://www.facebook.com/groups/966943343806343 и да сигнализират за сеч в гората. Целта на групата е да спасим българската гора от масовата сеч, на която е подложена.

Време е масовата, промишлена сеч да бъде забранена, като се допуска само сеч на болни дървета.

Без гора няма чист въздух, няма вода, няма и живот!

От Възраждане доказахме, че можем да защитим гората си. Спасихме стотици живи дървета благодарение на обединените усилия на наш съветник и безкомпромисните жители на района край Варна, които се бориха за гората си. Остава всички българи да осъзнаем, че промяната е възможна, тя зависи само от нас и от нашата вяра, че ще превърнем България в по-добро място за живеене!

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com