Възраждане ще сезира прокуратурата по случая с умъртвената риба в река Въча

Възраждане ще сезира прокуратурата относно екологичната катастрофа, разтърсила град Кричим в последните дни. Също така, настояваме и за назабавната оставка на министъра на околоната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че в продължение на 3 дни, коритото на реката е било оставено да пресъхне, за да може да се извърши планов ремонт на два ВЕЦ-а. В резултат жителите на Кричим осъмват с гледката на стотици умрели риби заради липсата на вода.

От Възраждане недоумяваме, как е възможно да се стигне до тази нелепа ситуация. Смятаме, че екологичното равновесие на региона и предотвратяването на настъпилата екологична катастрофа са приоритет номер едно и трябва плановите ремонти да протичат по процедура, която е драстично по-кратка и експертна, без да налага засушаване. Поради очевидната управленска некомпетентност на целият екип, допуснал да се стигне до тук, смятаме, че трябва да бъде търсена и персонална отговорност на виновните лица. Понеже тя не е достатъчна и няма да върне вече загиналата риба и екологичния колапс на реката, ще сезираме прокурата и ще настояваме за пълна и най-строга наказателна и административна отговорност на всички лица, замесени в ситуацията.

Освен загуба на екосистемата, некомпетентните действия са довели и до гавра с труда на местните жители, които с лични средства и труд са зарибили реката с балканска пъстърва. За съжаление, от техните похвални усилия в момента не е останала никаква следа.

За пореден път ставаме свидетели на действия, които показват, че управляващите ни от ГЕРБ и псевдопатриотите не просто нехаят за нашата съдба и за това дали ще има риба и живот в реката, а работят против интересите на Кричим и народа. За тях нашето бъдеще е без значение, нещо повече – те работят против българските интереси, които за тях не са ценност.

Снимките ни бяха изпратени от Денис Исов, за което сърдечно му благодарим.
reka

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com