Пълна победа! Възраждане спря обучителните семинари, които подменяха историята ни

Вчера, представители на Възраждане начело със своя председател, проведоха обещаната им среща в Министерство на образованието с министър Красимир Вълчев.  

Повод за срещата бяха придобилите печална известност обучителни семинари за учителите по история в гимназиалните курсове, организирани от МОН. 

От Възраждане, алармирахме за проблема, преди повече от две седмици, когато с нас се свързаха учители по история от няколко български гимназии, които независимо един от друг са им разказали напълно подробно, какво точно се случвало на тези семинари. 

По време на провеждането им, лекторите (огромната част, от които, всъщност се оказаха служители на „Америка за България” и „Отворено общество”) са внушавали на присъстващите български учители по история, да преподават на учениците в гимназиалните курсове, че основният враг на България е Русия, че най-близък приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г. 

По този повод, от Възраждане поискахме с нарочно писмо и среща с Красимир Вълчев, за да обсъдим ситуацията. В него, ние изразихме своята загриженост от случващото се и заявяват, че се прави опит да се поставят под съмнение или открито да се отричат факти от националната ни история, по отношение на които, у нас съществува абсолютен обществен консенсус и до този момент са считани за неоспорими. Че се прави опит, интерпретациите на фактите, повлияни от временната политическа конюнктура, да заменят самите факти, а самият предмет да се идеологизира, в духа на най-лошите познати практики от недалечното минало. 

След като, в продължение на две седмици, той нито ни прие, нито отговори на официалното писмо от наша, бяхме принудени буквално да нахлуем в министерството и в хотел „Шератон”, по време на церемонията по награждаването на учителя на годината, за да потърсят обяснение. В крайна сметка, министър Вълчев, след като нямаше как да не се срещне с нас, склони на специална среща с председателя на Възраждане по повод на скандалните семинари, която се състоя вчера. 

Как е протекла тя, пише самият Костадин Костадинов, във своя Фейсбук-профил: 

„Току що излязох от срещата с министъра на образованието. Резултатите са следните:
1. Вълчев се извини за това, че не е отговорил на искането ни за среща по-рано. 
2. Каза, че скандалните обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които са заплашвали българските учители със съд ако говорят на децата за турско робство и ако не им обясняват как Русия е най-големия враг на България, ще бъдат изгонени от обучителния курс. 
3. Самият обучителен курс се спира. 
4. Вълчев призна, че е имало и друг сигнал, подобен на този, който пуснахме ние от Възраждане, след като бяхме алармирани от български учители.
5. Говорихме за съдържанието на учебниците по История, Човекът и обществото, Околен свят, Литература и Музика. Вълчев поиска да му дадем справка с фалшификациите и извращенията в тях, за да ги изпрати на издателствата и те да ги коригират. 
6. Поставих въпроса за присъствието на чуждата фондация "Америка за България" в българските училища. Министърът не видя нищо лошо в това, след като тя помагала. Не отговори на въпроса ми дали ще мисли така и за фондация "Турция за България" и нейното присъствие в българските училища.
Като цяло съм доволен от разговора, защото постигнахме краткосрочните си цели. В стратегически план обаче, остава най-важното - промяната на учебниците. Ето защо искам да се обърна към вас със следната молба - пращайте ми сигнали за учебното съдържание. Снимайте страницата на учебника, напишете името на издателството, авторския колектив и коя година е издаден. Мисля до 24 май да подготвя тази справка и да я дам в МОН. Не тая особени надежди, че нещо ще се промени, защото Вълчев е четвъртият министър, с когото разговарям по този въпрос, и днес пак получих същите отговори, които ми даваха и неговите предшественици. Но все пак ще използваме и тази възможност.

А когато Възраждане започне да управлява, за учебното съдържание ще имам грижата лично аз. Можете да сте сигурни, че тогава пречки за пренаписването им няма да има:) Излишно е да казвам защо - защото, както е добре известно, САМО НИЕ МОЖЕМ!

П.П. И да не забравя - ще изгоним фондация "Америка за България" не само извън българското училище, но и извън България.”

Така Възраждане, спря спорния обучителен курс за учителите по история от гимназиалните курсове и практически спечели пълна победа в спора си с образователното ведомство. 

Възраждане – само ние можем!

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com