Възраждане: Турският посланик да бъде изгонен веднага! Права за българското малцинство в Турция!

Турският посланик у нас, направи поредното си скандално изказване. Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от страна на турски инвеститори.

Въпреки отговорът на министър-председателя, че не е работа на посланика на Република Турция, какъв език да се говори в България, ние от Възраждане смятаме, че реакцията на държавата ни, трябва да бъде много по-остра и светкавична.

Възраждане настоява, турският посланик, още днес да бъде обявен за персона нон грата и да му се даде 24 часов срок за напускането на страната ни. Ако това не се случи, ще считаме българското правителство за съучастник и основен проводник на турската политическа, културна и икономическа инвазия у нас.

Също така, настояваме българското правителство да предприеме конкретни действия пред турската държава за предоставяне на българското национално малцинство в Турция на същите права и свободи, на които се радват определящите се за турци в България.

Напомняме, че в Турция живеят 450 000 хиляди етнически българи (448 000 българи-мюсюлмани и 2 000 българи-християни), както и 350 000 хиляди български граждани, преселили се за постоянно в южната ни съседка, след 1989 година.

Броят на българите и българските граждани в Турция, който е съвкупно 800 000 хиляди, многократно надхвърля броя на определящите се за турци в България, който пък  според последното преброяване на населението през 2011 г., наброява 580 000 души.

Въпреки това, далеч по-многобройните българи в Турция, които представляват третото по брой малцинство в там, след кюрдите и арабите, нямат нито едно от правата на далеч по-малобройните т. нар. „турци“ в България.

От Възраждане настояваме на българите в Турция, да бъдат гарантирани в пълен обем, следните права: право на преподаване на български език факултативно в държавните турски училища, новини на български по турските държавни електронни медии, медии на български език (вестници, списания, радиа, интернет медии, телевизии и др.), право на политическо сдружаване и представителство, както в България има турски етнически партии, така настояваме и за българска партия в Турция. Също така, искаме и отделно мюфтийство за българските мюсюлмани, различно от това за турските и което да не е подчинено на Дианета.

Именно в този момент, трябва да използваме и целият наличен ресурс на Европейския съюз за натиск над Турция, в качеството ни на съюзна държава, защото в противен случай, ще се окаже за пореден път, че от членството ни в ЕС, няма абсолютно никакъв смисъл.

Възраждане с номер 27 – само ние можем!

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com