Възраждане пита: Каква е политиката на Община Харманли по въпроса за бездомните кучета?

Група граждани в продължение на две седмици издирват бездомно куче, за което се грижат в близост до мястото, където живеят. Кучето е любимец на живущите в района и е системно обгрижвано от тях до момента, в който преди две седмици кварталният любимец изчезва.

Гражданите непримиримо започват да издирват своя любимец и го откриват в клетка в базата на ОП «Превенция и строителство». Той е видимо недохранен, с впита във врата връв и не е прегледан от ветеринар!

Гражданите се обръщат за съдействие към Николай Георгиев, областен координатор на Възраждане за област Хасково и общински съветник в Общински съвет Харманли.

От него те разбират, че бюджетът за отдел Екология в община Харманли  е малко повече от 700 000 лв. за 2020 г. и се предвижда да достигне над 1 000 000 лв. до 2022 г. От бюджета на този отдел би трябвало да се отделят средства и за бездомните кучета.

Днес не е ясно защо градският любимец е недохранен, непрегледан от ветеринар, затворен и не е кастриран вече две седмици.

С тези факти и въпроси гражданите се връщат в базата на ОП «Превенция и строителство» и убеждават дежурния пазач да ги допусне до кучето, което те снимат.

По-късно  пазачът е привикан, за да даде писмени обяснения  на  началниците си.

Гражданите с подкрепата на Николай Георгиев  настояват незабавно да бъдат спрени  репресиите над общинските служителите на по-ниски длъжности, а Общината да поеме отговорност и да отговори на следните въпроси:

1.            С коя ветеринарна клиника Община Харманли има подписан договор за кастрация на бездомните кучета?

2.            Каква е процедурата и какви са грижите и манипулациите, които се правят на бездомните кучета, след като са уловени?

3.            Какъв бюджет се изразходва за бездомните кучета от бюджета на отдел Екология в Община Харманли, който е малко повече от 700 000 лв. за 2020 г.?

Кучетата, които бяха оставени в тези условия, се оказаха две. Към момента те са настанени в клиника ,,Арена вет" в гр.Димитровград. Според лекаря д-р Инджов са в критично състояние и без да им се направи 4D тест не е желателно да се пристъпи към кастрация.

Връвта, впита във врата на едно от кучетата, трябва да се отстрани оперативно.

Животните са оставени в клиниката от служител на Община Харманли, без да се обясни на лекаря какви манипулации да предприеме и кой ще заплати за тях.

Д-р Инджов очаква някой от Община Харманли да се свърже с него, за да знае дали ще бъде заплатено за 4D теста, за евентуалното лечение на кучетата и последващата кастрация от бюджета на отдел Екология на Община Харманли, в който би трябвало да бъдат предвидени такива средства!

Настоящият казус отново показва некомпетентността на управляващите и това, че могат да бъдат принудени да работят единствено под натиска на опозицията и гражданското общество в града. Време е българите да се събудят и да осъзнаят, че силата да променим реалността и решението на проблемите ни е в самите нас.

Случаят с бездомното куче показва едно - политиката на общината по този въпрос е нехуманна и за нея са отделени средства в бюджета, които не е ясно колко са и как се изразходват.

Политическа организация Възраждане и Николай Георгиев като общински съветник в Харманли настояваме да бъдем уведомени за дейностите, свързани с бездомните животни, разходите, които се правят за тях, и размера на средствата, с които Община Харманли ги обезпечава.

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com