Възраждане за едно българско село – Писарево, Шуменска област

На 29 август 2020 г. в с. Писарево се отбелязаха няколко годишнини: 270 години от създаване на селото; 130 години от заселването на първия българин тук; 117 години от първите учебни занятия за българчетата; 106 години от построяването на църквата; 102 години от откриването на читалището. Годишнините се отпразнуваха по стара българска традиция с народни песни и хора на селския събор. В празничната програма участие взеха танцьори от състав „Луди млади” при народно читалище „Христо Ботев – 1872 г.” – гр. Нови Пазар, две певици от Варна, певци от клас за народно пеене в гр. Нови Пазар и гайдар от същия град. На участниците в програмата бяха връчени специални грамоти, изработени от Община Нови пазар.

Официални гости на празника бяха представител на Община Нови Пазар – зам. кмета Златина Таскова и председателят на Възраждане - д-р Костадин Костадинов, който осигури за жителите на селото „Учебник по Родинознание“ за деца от 1 до 4 клас. Учебникът е написан от самия него и става най-четената електронна книга в българското интернет пространство, след като е изтеглена повече от 500 000 пъти от блога на д-р Костадин Костадинов. Прекрасният празник беше организиран със съдействието на Моника Токушева, която беше и водещ на събитието. Със село Писарево я свързват най-хубавите  й спомени от детството.

За празника беше отслужена и църковна служба, а свещеникът на селото получи три реставрирани икони, в чието спасяване участваха много българи.

Припомняме, че през юли тази година представители на Възраждане - Варна, Добрич, Балчик, Бургас и Генерал Тошево, заедно облагородиха парка на с. Писарево, община Нови Пазар. Това е част от инициативата на организацията, назована „Възраждане на българското село“. Нейната цел е да възроди българските села и да запази българските култура, традиционни обичаи и културно - историческото ни наследство. След почистването на парка, възрожденците влязоха в църквата на селото, където откриха пет икони в окаяно състояние. Тъй като църквата в селото няма средства за възстановяването им, те помолиха свещеника да им разреши да поемат инициатива за реставрирането им.

В нея се включиха десетки български граждани, обединени от желанието да не допуснат това наследство да се изгуби така, както са изгубени много от ценните ни исторически данни и паметници. Благодарение на общите усилия на членове, симпатизанти на Възраждане и приятели на село Писарево, иконите бяха изпратени за реставрация в град Елена, а на празника на селото три от тях, чието възстановяване е завършено, вече са върнати в храма.

Докато има българи - съвременни възрожденци, които милеят за корена си и знаят колко е важно българското село за оцеляването ни, България ще я има.

В село Писарево ще се върнем отново, защото ни предстои още много труд и вяра за възраждането на това село.

Повече за село Писарево тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE_(%D0%BE%D0%B1%D0%

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com