Цвета Рангелова:  Ние работим и ще работим само за българския национален интерес, страната ни да присъства във всички съюзи достойно

Цвета Рангелова:  Ние работим и ще работим само за българския национален интерес, страната ни да присъства във всички съюзи достойно

    Декларация прочетена от парламентарната трибна от Цвета Рангелова – народен представиел от групата на „Възраждане“
„Възраждане“ все по-категорично намира своите партньори в растящото европейско семейство. Партньори, с които се събрахме и миналата събота във Флоренция, с които споделяме общи цели и ще работим съвместно, за опазване на традиционните ценности на нашите народи. Нашата мисия и историческата ни отговорност, също като тази на нашите съмишленици, са общоевропейски, надхвърлящи националните граници. Така както ние отстояваме българския национален интерес така и нашите партньори отстояват националните си интереси – италиански, френски, германски, холандски и други, защото всички ние знаем, че интересите на страните ни трябва да бъдат защитавани на европейко ниво.
Време е в полза на страната ни да бъде водена различна политика – тази на партньорството, а България и българите да заемат достойното си място в Европа, каквото се полага на народът с най-старата държава на континента. Ние имаме политическата воля и я демонстрираме като градим международни партньорства и защитаваме българските национални интереси за разлика от всички останали намиращи се с нас днес, тук в тази пленарна зала, които слушат безропотно външни центрове и повтарят „йес,сър” на външните си господари.

За съжаление точно „йес, сър-политиката” е характерна за българските политици, за управляващите България вече няколко десетилетия. При всеки контакт и всеки разговор в Брюксел те предават частица от българската независимост и суверенитет и  примерите за това са хиляди.

От два дни в Брюксел се провежда заседание на съвета на финансовите министри от Европейския валутен механизъм (познат като „чакалнята” за Еврозоната). Там е предвидено участие на българския Министър на финансите.  Ние от „Възраждане“ сме съвсем наясно, че Асен Василев  представлява едно мнозинство в това Народно събрание, което безпардонно и без икономически и правни аргументи – арогантно показвайки волята на 604 000 българи – блокира подписката за национален референдум за запазването на лева и валутния ни борд.
Навярно в настоящия момент той отново е в Брюксел, за да  обяснява пред европейските си колеги как инфлацията у нас вече не била проблем, да твърди, че България искала да въведе еврото час по-скоро и да моли за благосклонно отношение към нас и ако може да ни направят изключение. Да си затворят очите и да ни пуснат в Еврозоната, въпреки че няма да изпълняваме маастрихтските критерии. И въпреки, че икономиката ни не е подготвена за еврото и ще пострада от него.
Казаното от мен от тази трибуна ще потвърдя с извадка от един скандален запис от лятото, в който втората половинка на Асен Василев  – Кирил Петков казва как  бил говорил с Урсула фон дер Лайен за България да бъде направено изключение.
„Попитах я какви са шансовете ни да ни приемат, казва Петков. Тя ми отговори: „За Шенген имате големи шансове. За Еврозоната трябва да намерите начин как да заобиколите правилата, в смисъл „да влезете в рамката“. Аз ѝ отговорих: „Може ли да имаме инфлация, която да е минус ефекта на Украйна“. Тя ми каза: „Не ме цитирайте, ще се опитаме да ви помогнем“. (източник: https://epicenter.bg/article/-quot-Poan-quot–Imeto-na-Ursula-fon-der-Layen-e-zameseno-v-skandal-v-Balgariya/316957/11/0
Да помогнат на кого? На българския народ да обеднее още повче, на икономиката да се срине, да бъдат ограбени спестяванията на българите? Каква помощ е това и как бихме могли да наричаме това партньорство?
И понеже най-силно говорят числата и фактите аз ще посоча някой от тях от тази трибуна. Българската инфлация (която по дефиниция представлява скоростта на нарастване на цените) може официално да спада, но цените у нас продължават да се повишават. Това  го вижда всеки българин по все по утаняващия си джоб и никой от нас  не вярва на официалната правителствена пропаганда за „овладяване” на цените. Нещо повече – България продължава да не изпълнява критерия за инфлацията. Последните данни показват, че пропастта между нашата инфлация и критерия е цели 4,8 процентни пункта. Двойно по-голяма от миналата година, когато отново не бяхме допуснати заради неизпълнение на инфлационния критерий.  Няма да се  покрият изискванията, дори по някакъв начин да бъде премахнат „ефектът Украйна“, колкото и да се молят, колкото и да лъжат от правителството – няма да ги допуснат. И защо е цялата тази молба за „милост” към България, вместо да се отстояват твърдо българските интереси? Защо е целият напън от шепа български политици за унищожаване на българския лев и валутния борд? Отговорът няма нищо общо с националния интерес, а само с личния материален интерес на група политици. И това, за съжаление, не е нещо ново. Да си спомним мотивите, които преди няколко години изтъкна бившия премиер Бойко Борисов, днес в сглобка с тези, които се бореха срещу него,  когато бързаше към „чакалнята” за Еврозоната през 2020 г.
„Снощи ми се обади Кристалина Георгиева… И вика: Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за… Викам: Криси, Христос Воскресе, и ти да си жива и здрава! Добра работа свършихме!” (източник на преразказа на разговора: https://offnews.bg/politika/bojko-tazi-vecher-na-meka-puhena-vazglavnichka-sladak-san-shte-spis-727257.html).
Ето това е „йес, сър-политиката“ – козируват на господарите и гледат да се обладетелстват от послушанието си, докато продават бъдещето на поколения българи.
Ние от „Възраждане”, уважаеми дами и господа, няма да молим за милост и изключения. Ние не търсим чужди пари и пухени възглавници. Ние работим и ще работим само за българския национален интерес и за това, българският глас най-после да започне да се чува в Европа равностойно,  а страната ни да присъства във всички съюзи достойно.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!