Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Премиерата на филма се състоя на 20 април 2024 г., а негов автор е Мелина Димитрова

“Априлското въстание е едно от най-важните събития за българското националноосвободителното движение. Героичната саможертва на българските опълченци превръща потушеното въстание в политическа победа. Именно тя даде искра за създаването на филма „Международен отзвук от Априлското въстание“, заяви Мелина Димитрова, която е част от структурата на “Възраждане” – Великобритания и инициатор на създаването на филма.

Чрез проучване, изследване и представяне на ключови събития и фигури след потушаването на въстанието, проекта си поставя за цел да подчертае значението на отзвука, постигнат от Априлското въстание. За целта Мелина Димитрова започва усилена работа, в продължение на шест месеца, през които осъществява контакт със структурите на “Възраждане” зад граница и с българи в чужбина. Започнал като идея за акцентиране на историческото значение, инициативата по създаването на филма бързо се разраства и превръща в кауза, обединяваща родолюбци от 8 държави.

“Документалният филм не само разказва за отзвука в международната преса и общественост, но и за неговото създаване се организират структури на “Възраждане” от цялата страна, за да запишат кадри на знакови места, свързани с въстанието. Сред държавите, включили се в този мащабен проект са Германия, Чехия, Италия, Франция, Испания, както и Русия. В България, Младежката организация на “Възраждане” посети Панагюрище и Батак, едни от най-засегнатите селища от кланетата и жестокото потушаване на въстанието”, заяви още Мартин Ненчев – председател на структурата на “Възраждане” – Лондон.

Инициативата стартира от Лондонската структура на политическата организация, където международният отзвук добива силен глас, в лицето на Уилям Гладстон. Той остава в историята като един от най-големите застъпници на българите, пред една от неговите статуи в британската столица, структурата на “Възраждане” заснема част от видео материала. Сред личностите са големи имена като Джузепе Гарибалди с видео от Рим, Ото Фон Бисмарк от Германия, в Париж е френският писател Виктор Юго, а Иван Тургенев и Фьодор Достоевски в Москва. Младежите на “Възраждане” отвеждат зрителите до града родоначалник на Априлското въстание – Панагюрище, където то избухва преждевременно на 20-ти април, също символичната дата за премиерата на самия филм. Там те разказват чия е основната заслуга за постигането на този международен отзвук. Благодарение на Международната анкетна комисия, съставена от Джанюариъс Макгахан, Юджийн Скайлър и княз Алексей Церетелев се изнасят доказателства, предизвикващи вълна от реакции по целия свят. Макгахан е журналистът, разказал за случилото се пред световната преса и на надгробния му паметник има надпис, гласящ „Освободителят на България“.

“Силният отзвук, породен от Априлското въстание довежда до Руско-турската освободителна война. Предстои да ви разкажем за този международен отзвук – събрали сме се и сме се обединили  от 8 държави, защото там, където има и един българин, там е България. И докато ни има нас – да си спомним с дълбок поклон и почит за великата саможертва на нашите национални герои, то и България ще пребъде. Трейлърът към филма беше излъчен на 13 април, а премиерата – на 20 април. Филмът ще бъде разпространен в социалните мрежи – “YouTube’’, “Facebook”, “Telegram’’, ‘’Viber’’, ‘’Instagram’’, страницата на “Възраждане” и канала на “Възраждане” – Европа”, коментираха още от “Възраждане” – Великобритания.

 
Целият филм може да видите тук: –  https://www.facebook.com/photo?fbid=984681779972805&set=a.473700697737585

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!