Радослав Червенков: Идеята ми да възродим Пернишкият театър срещна огромно обществено одобрение

Радослав Червенков: Идеята ми да възродим Пернишкият театър срещна огромно обществено одобрение

Радослав Червенков от „Възраждане“: Идеята ми да възродим Пернишкият театър срещна огромно обществено одобрение

Общинският съветник от „Възраждане“ Радослав Червенков предлага да се възроди театралната трупа в Перник.

„Тази моя идея срещна много голямо обществено одобрение, защото почти всеки човек, с който съм говорил по различни теми, ме пита и за възстановяване на театралната трупа в града. Предложението ми се състои в това да бъде проведен конкурс за избор на директор на театър. Това е първата стъпка, която смятам, че трябва да бъде направена, защото според Закона за закрила и развитие на културата, избор на директор на такава институция се прави на всеки 4 години. Последният такъв е трябвало да бъде направен през 2019. Дали е направен, дали не, това вече не знам, но мандата му е изтекъл. В условията на конкурса трябва да се заложи и условие за развитие на театралната дейност в нашия град. Това е от изключително значение. Драматичният театър „Боян Дановски“ и театралната дейност в Перник имат своята публика и интереса на перничани към  театралното изкуство е наличен. Така че това е нужно за нашия град. Смятам, че има почва за развитие, все пак тази институция съществува още от преди Перник да стане град.“, каза за телевизионно интервю Радослав Червенков.

Предложението си той е внесъл в Общинската администрация и в Общинския съвет в града.

„Имаме един ремонтиран Двореца на културата, сега е време да бъде изпълнен с живот. Буквално преди дни предложих това да се случи. Исках да го анонсирам и пред  перничани. Ще видим какъв ще е отговора, но в крайна сметка смятам, че ако Общината иска да развива театъра, то е редно да проведе конкурс, да се чуят идеите, за да се види кой има потенциал да оглави институцията. Ако пък местната власт не иска да го развива, смятам, че не е необходимо да има директор на театъра. Защото в момента какво се получава, че осветителя и още едно техническо лице си имат директор. Аз мисля, че няма нужда от тези разходи, ако няма да се развива театрална дейност. Директорът на Двореца на културата може да поеме и това задължение. Но ако искаме да развиваме истинска театрална дейност, трябва да има перспектива и идеи за бъдещето.“, каза още общинският съветник.

Възраждането на театралната група и развитието на Пернишкия театър беше акцент в предизборната кампания на Радослав Червенков като кандидат за кмет от „Възраждане“ на местните избори през 2023 година. Сега като общински съветник той е категоричен, че ще продължи да следва поетите ангажименти и политиката в интерес на гражданите на Перник.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!