По предложение на „Възраждане“ забраняват употребата на райски газ

Законът предвижда глоба от 12 000 лева за неспазване на забраната.

По идея на народния представител от “Възраждане“ и кандидат за кмет на Габрово – Даниел Петров, днес, на второ четене, бе приет  законопроект, внесен от парламентарната група на „Възраждане“, с който се забранява употребата на диазотен оксид, познат като райски газ.

Забранява се използването му в заведенията и обектите за дистрибуция на храни, с какъвто статут са вечерните  и нощните клубове. Разрешава се употребата на райски газ, само за професионална употреба – за изтласкване на добавки в храни и за медицински нужди. Къде още ще е разрешено използването му, ще бъде подробно  описано в регистър на Министерството на земеделието.

„Стигна се до тези мерки, защото има случаи, в които след употребата на райски газ и в комбинация с алкохол, в нощните заведения, младежи са получавали епилепсия, халюцинации, стигало се е и до други по-тежки ситуации“  – каза народният представител Даниел Петров.

След днешното приемане на законопроекта, който допусне в търговския си обект употреба на диазотен оксид, ще бъде глобяван със суми от 800 до 1500 лева, при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева. А за бизнесоператорите се предвиждат глоби до 6000 лева, като при повторно нарушение сумата нараства  до 12 000 лв.

След вдишване на райски газ,  няма медицински способ, с който да бъде диагностициран този, който го е употребявал, също така няма законова пречка да бъде управлявано МПС. След въвеждане на забраната от „Възраждане“ очакват опасната употреба на райския газ да бъде преустановена, а съответните органи да осъществяват контрол.

Актуално

Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна с  декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства 

Делегация на „Възраждане“ посети Руската Федерация за участие в Международен форум

“Възраждане” – Видин : Има съмнения, че хиляди пият отровна вода