Поредна гръцка провокация срещу България

Поредна гръцка провокация срещу България

Кандидати за депутати от „Възраждане“ заплашени от арест заради посещение на лобното място на Гоце Делчев в Гърция

Вчера сутринта представителна група от структурите на „Възраждане“ в Гоце Делчев, Гърмен и Сандански е тръгнала за с. Баница в Гърция, за да отдаде почит на Гоце Делчев. Причината за посещението е 121 години от смъртта на българският революционер, който е убит на 4 май 1903 г. на това място край село Баница след еднодневно сражение с турска потеря. Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Групата от „Възраждане“ и други български граждани, дошли да се поклонят на мястото, е била спряна от гръцки цивилни полицаи. Те са им отказали достъп до лобното място на Гоце Делчев под предтекст, че провеждат акция за издирване на хора, която не знаят кога ще свърши. Били са събрани всички лични карти на присъстващите и отведени за разпит и справка в полицията.

Като част от групата е била и Костадинка Джагълова – кандидат за народен представител, на второ място в листата на „Възраждане“ за Благоевградска област, която е била заплашена дори с арест от страна на гръцките полицаи, заради направени от нея снимки на мястото.

Това е пореден подобен случай, при който гръцките власти възпрепятстват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място. Миналата година бяха арестувани няколко десетки български граждани, посетили Баница, а преди години гръцката полиция задържа и български журналисти. Същевременно паметните плочи, поставяни от „Възраждане“ и други български организации на това място, биват незабавно унищожавани от гръцките власти.

Провокативната гръцка политика спрямо българската национална памет и история в Беломорска Македония за пореден път поставя въпроса докога България ще мълчи за погазването на правата на нейните граждани в държава, членка на Европейския съюз и номинален съюзник на нашата страна.

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!