Петър Петров: Усилията на “Възраждане” за  предоставяне държавна помощ за пострадалите от наводненията в Монтанско се увенчаха с успех 

Петър Петров: Усилията на “Възраждане” за  предоставяне държавна помощ за пострадалите от наводненията в Монтанско се увенчаха с успех 

През месец юни имаше няколко поредни наводнения в различни общини в област Монтана, причинени от природни бедствия. На няколко места извънредно големи количества валежи от дъжд по северния склон на Стара Планина причиниха приливни води на няколко реки, а оттам и значителни щети на инфраструктурата и на имоти на населението.

Тогава народният представител от “Възраждане”,  Петър Петров посети на два пъти засегнатите райони и веднага внесе до Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерски съвет две отделни искания за подпомагане на засегнатите общини Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На няколко пъти от политическата организация обсъждаха необходимостта от отпускане на финансови средства за поправка на щетите – както по време на нарочно изслушване на министъра на вътрешните работи, който е председател на тази комисия, така и по реда на устния парламентарен контрол в парламента. Изразеното съображение на представителите на “Възраждане” е, че ако се отпуснат държавни средства за възстановяване на увредената инфраструктура и съоръжения, то тогава от общинските бюджети ще могат да бъдат отпуснати повече средства за подпомагане на засегнатите от наводненията жители в тези общини, в допълнение към предоставяната социалната помощ от Министерството на труда и социалната политика в размер на до 1500 лева на домакинство.

Сега, шест месеца по-късно, от “Възраждане” продължаваме да следим случая и затова поискахме писмена справка кои от внесените тогава общински искания за подпомагане след наводненията са били одобрени и кои общини са получили финансиране към настоящия момент. Информацията е важна за жителите в област Монтана, които очакват и с помощта на “Възраждане”, държавата да се намеси, за да бъдат възстановени напълно причинените от проливните дъждове огромни щети по места.

Съгласно писмена информация, предоставена ни от министъра на Вътрешните работи, с постановление No.222 на Министерски съвет на 09.11.2023 г. на засегнатите от юнските наводнения общини в област Монтана вече са предоставени от Комисията по бедствия и аварии финансови средства в общ размер на 4 544 917 лева, разпределени по общини както следва:

– На Община Берковица – 2 160 449 лева от поисканите от нея за справяне с наводненията общо 13 316 436 лева;

– На Община Георги Дамяново – 1 479 478 лева от поисканите 10 623 914 лева;

– На Община Монтана – 1 551 689 лева от поисканите 11 504 117 лева.

“Считаме, че предоставянето на това държавно подпомагане ще способства за възстановяването поне на най-сериозните щети от наводненията. Друго, за което ние от “Възраждане” винаги алармираме, е начинът на разходването на отпусканите средства, като е нужно да има прозрачност при тяхното усвояване и контрол върху разходването им. Това е нещо, което сме посочвали както при отправяните до Комисията по бедствия и аварии, така и сме изисквали и при поставянето на писмения въпрос за размера на отпуснатите пари през тази година на общините за подобни дейности. Тъй като в предоставената ни информация не са посочени конкретните обекти, за чието възстановяване са отпуснати пари, ние искаме тази информация от Комисията по бедствия и аварии”, заяви Петър Петров – народен представител от  парламентарната група на “Възраждане”.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!