Петър Петров: Туризмът в моя  избирателен район – Монтана трябва да се развива и с помощ от държавата 

Петър Петров: Туризмът в моя  избирателен район – Монтана трябва да се развива и с помощ от държавата 

Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров зададе въпрос на министъра на вътрешните работи дали е възможно прехвърлянето на сграда, собственост на Министерството в района на община Чипровци, за целите на развиването на туризма.

 

Той посочи, че още през 2011 година, членове на туристическото дружество “Кипровец” реставрират част от руините на стар, неизползван и необитаем общински имот, а мястото е изключително удачно за туристически цели, защото има възлово разположение в Западна Стара планина – свързва четирите хижи в района и прави възможни преходите между тях, мястото е и добре защитено от ветрове, а от така възстановения туристически заслон се разкрива великолепна панорамна гледка към планинските върхове от най-красивата част на Западна Стара планина – Копрен, Три чуки, Вража глава,  Миджур и др.

За изкачването на Миджур, което е особено популярно през последните години, заслонът е най-подходящият изходен пункт с най-късо разстояние (7.5км) и най-малка денивелация (688 м). Туризмът в района се разраства значително и през годините, досега, при масовото изкачване на Миджур в началото на август 2023 г. от заслона тръгват над 60 туристи. Посещенията и преспиванията в заслона са напълно свободни, което го прави привлекателен за ученици, студенти и хора със скромни доходи.

Над село Мартиново на около 2-3 км. се намира въпросната сграда на т.нар. граничната застава – начална точка на тръгване за заслона, която все още не представлява руина. Сградата е в добро общо състояние и може да се приспособи за отдих и туризъм. Съществува информация, че сградата е с отпаднало значение за Дирекция „Гранична полиция“. Имайки предвид, че се забелязва една положителна тенденция за подобряване на отношението към екологията и опазване на обществената собственост, използването и доброто стопанисване на тези сгради целево – би благоприятствало развитието на този вид пешеходен туризъм и ще е от полза и за община Чипровци като цяло. Затова е важно да стане ясно, има ли възможност МВР да прехвърли собствеността на изоставената застава на общината или на туристическото дружество, с оглед целевото ѝ използване за развитието на местния туризъм”, коментира Петър  Петров “Възраждане”.

Министърът на вътрешните работи му отговори, че Министерството изразява официално съгласие за безвъзмездното прехвърляне на имота, за да се удовлетвори искането за използването му за туристически цели и процедурата това да се случи, ще бъде задействана, за което е необходимо Община Чипровци да стори необходимите действия.

 

Петър Петров подчерта, че е говорил по темата с кмета на Чипровци и че работи по казуса с общинските съветници от “Възраждане” в местния Парламент, като изрази задоволството си от решението на Министерството, защото община Чипровци е един от най-бедните райони в страната, район със замиращи функции – без производство и икономика и туризмът, би могъл да го възроди.

 

“Местната общественост, само и единствено би имала полза, тъй като, с увеличението на туристическия поток в този регион, би се подпомогнала местната икономика или, поне би се забавило загиването на този регион, демографската катастрофа и емиграцията на местното население към столицата и чужбина”, коментира Петър Петров от “Възраждане”.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!