Петър Петров: Тези сглобки не са в интерес на българските граждани

Петър Петров: Тези сглобки не са в интерес на българските граждани

В Пленарна зала, народните представители разгледаха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Законопроект, който въпреки че беше внесен от председателите на парламентарните групи на управляващата сглобка, отново предизвика вътрешни трусове и сътресения, като от ГЕРБ и ДПС саботираха целия процес по обсъждане и гласуване на Законопроекта, защото настоящият му вариант не обслужва корупционните им интереси.

“Безспорно е, че Законопроектът за промяна на устройството на Закона за черноморското крайбрежие е важен и в него са засегнати няколко момента : на първо място –  недопускане на повече презастрояване на плажовете, по-големи изисквания към преместваемите обекти, иска се на най-високо ниво – от министъра  да се одобряват схемите за преместваемите обекти.  Всички вие, които посещавате българското Черноморие сте наясно, че през последните 30 години е абсолютна анархия и липса на контрол. Поставянето на преместваеми търговски обекти – краткотрайно поставени, за да изкарат едни пари, без никакъв контрол, без никакво разрешение и без никаква санкция. Това се прави, защото се дават едни пари под масата и всеки се прави, че не вижда. На следващо място – редно е да бъдат завишени санкциите, когато се установи нередност при преместваемите търговски обекти и считам, че това следва да бъде подкрепено, макар и да съм сигурен, че ще има промени между Първо и Второ гласуване.

По отношение на защитата на дюните – тук смело смея да кажа Законопроектът е леко закъснял, защото, поправете ме ако греша, но 80-90% от дюните по българското Черноморие вече са история и съществуват само на снимки. Очевидно е, че  той ще бъде приет на Първо гласуване, въпреки нежеланието на две парламентарни групи – на ГЕРБ и на ДПС. Затова и започна да се говори за създаване на работни групи, след приемане на Законопроекта, също така има предложение за удължаване на срока, а и имаме някои съмнения, че председателите на съответните Ресорни комисии, през които този Законопроект минава, може би няма скоро да го включат за разглеждане в Дневния ред на тези комисии, въпреки желанието на една част от залата.

Така че държа да насоча внимание  към факта, че дори да бъде приет този Законопроект на Първо гласуване, не искам да попарвам надеждите на ПП-ДБ, които   отдавна са се превърнали в един обслужващ персонал на ГЕРБ и на ДПС, че този Законопроект, въпреки че е изключително важен за запазване на българското Черноморие, може би  скоро няма да стигне до  Второ гласуване и нека съм добър пророк, в този случай, но ще кажа, че този Парламент ще си отиде много по-скоро с това Правителство, което ще попречи на приемането на този Законопроект на Второ гласуване и не, защото той не е важен и не е значим, а просто защото тези сглобки, които се правят в момента в последните шест или седем месеца, не са в интерес на българските граждани, само в един печалбарски интерес”, заяви от трибуната на Народното събрание.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!