Петър Петров :  Така не се прави законодателна дейност 

Петър Петров :  Така не се прави законодателна дейност 

Вчера в Пленарна зала имаше дебати, по отношение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година на второ гласуване.

Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров изобличи законотворческата немощ на ПП-ДБ, посочвайки им груби законодателни пропуски, по отношение на измененията в Преходните и заключителните разпоредби, свързани с промени в таксите, дължими по Закона за хазарта.

От трибуната на Народното събрание, той посочи и на присъстващия там министър на финансите, че не оспорва нуждата от увеличение на таксите и групата на “Възраждане” ще подкрепи това увеличение Но не може да се променят в движение правилата и законовите критерии, на които трябва да отговарят лицата, които вече са получили лиценз за хазартна дейност. Допреди промяната на правилата, направена в движение в Бюджетна комисия от ПП- ДБ и ДПС, заявителите са отговаряли на всички законови критерии, към момента на получаване на съответния лиценз. Но без съблюдаване на принципите на законодателната дейност и в нарушение на основните принципи на административния процес, от ПП-ДБ, post factum променят това. С извършените, чрез формула промени, операторите на хазартна дейност, вече не  отговарят,  само по един критерий, на който са отговаряли досега, а именно – размера на таксата, която се изчислява по формула, по новите правила и, която ще бъде по-висока.

“За съжаление административния процес не може да бъде регулиран чрез формули. Уреждането на обществените отношения, от една страна, между императивен държавен орган и лице, което е заявител за издаване на лиценз, не могат да бъдат уреждани с математически формули. В административния процес има принципи – принципа на законност, на равенство и на съразмерност. Всички тези принципи са нарушени с тези начини на преизчисляване на нов размер на държавните такси, защото е недопустимо, когато си отговарял в един момент, на определени законови изисквания, част от които е бил и размерът на таксата, за да получиш лиценз, някой да реши след това, че ти вече няма да отговаряш на тези критерии и трябва да заплатиш една много по-различна такса, за да продължи да важи твоя лиценз. По този начин се поставят в неравностойно положение тези оператори, които до 01.01.2024 г вече са имали лиценз и тези, които тепърва ще кандидатстват за такъв, защото за едните ще важат едни условия, за другите – различни. Още повече, че освен това се предлага и по вече започналите преписки до 01.01.2024г. за издаване на лиценз, да се прилагат новите правила, тоест да се дължи новата такса, предложена от ПП-ДБ и ДПС.

Не знам кой е писал това предложение, но така не се прави законодателна дейност, това не е добре, защото, когато влезе в сила, е възможно тези оператори, които са поставени в неизгодни условия, да плащат много по-висока такса, да се обърнат към съда с претенция за увредени техни права, поради нарушени основни принципи на законодателния процес – равенство, съразмерност и законност на административния процес. Ние ще подкрепим промените, защото искаме по-високи такси за хазарт, но не се прави законодателен процес по този начин”, заяви Петър Петров от трибуната на Народното събрание.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!