Петър Петров с въпрос към министъра на земеделието и храните 

 Петър Петров с въпрос към министъра на земеделието и храните 

Въпросът се отнася до извършена процедура при случай, придобил популярност, на умъртвяване на кобила в село Разград, община Вълчедръм, която е обявена за заразно болна.

Случаят придобива публичност миналата седмица, когато става ясно, че собственик на кобила, бременна по неговите думи, е бил принуден да я предаде на здравните власти за евтаназиране, поради установена от ОДБХ-Монтана положителна проба за инфекциозно заболяване – инфекциозна анемия, взета в рамките на програма за надзор на болести по животните в община Вълчедръм.

Същото не е било съобщено на информационния уебсайт на БАБХ, за разлика от други такива случаи. След тази проба е направен опит от здравните органи на 10.11.2023 г. да вземат животното от неговия собственик, но поради многобройния спонтанен протест на жители на региона, това не е сторено. Единствено е връчена  писмена забрана за местене на животното, в която е сбъркан идентификационният номер на кобилата и е била взета втора кръвна проба, с обяснение, че същата ще бъде изпратена в чужбина за изследване.

Оказва се, обаче, че на 14.11. 2023 г. без предупреждение, животното е иззето принудително, от страна на здравните власти, с помощта на полицията. По информация на собственика, не са му били предоставени никакви документи, нито са му дадени да подписва такива. Съмненията на местните жители са, че властите са го направили набързо, за да прикрият случая и това да не бъде отразено в медиите. Кобилата е била умъртвена, чрез изстрел и заровена на 8 км. в землището на село Мокреш, на около 100 метра от кравеферма, не в площадка, пригодена за такива домашни животни, определена за това от община Вълчедръм в друго село, а в действащо пасище.

Собственикът на кобилата е заявил, че ще подаде необходимите документи за изплащане на обезщетение, от страна на държавните органи за това, че кобилата му е била иззета и евтанизирана.

В този случай има доста притеснителни факти и обстоятелства, като например – как точно е установено наличието на тази заразна болест и защо не е изчакан резултатът от пробата, която собственикът е взел и дал за изследване, при положение, че кобилата е била изолирана; ако резултатите са били редовни, защо тогава не са връчени никакви документи на собственика, в момента на изземване на животното; ако кобилата е била заразна, то защо, тогава е транспортирана с частно ремарке за превоз на коне; по какъв начин е била умъртвена “хуманно”; ако има наличие на такова инфекциозно заболяване, защо е заровена?

“Поради всички възникнали въпроси и гореизложените факти, бих искал да знам – има ли нарушения в процедурата по установяване на заболяването, по изземването на животното, при умъртвяването и при действията след това”, заяви адвокат Петър Петров пред журналисти.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!