Петър Петров: Мнозинството предвижда незаконосъобразна законодателна дейност

Петър Петров: Мнозинството предвижда незаконосъобразна законодателна дейност

Декларация прочетена от парламентарната трибуна от Петър Петров – народен представител от “Възраждане”

След като коалицията между ГЕРБ, ППДБ и ДПС промени експресно Конституцията, под претекст за някаква съдебна реформа и в нарушение на самия Основен закон и на парламентарните практики, то само месец по-късно тя реши да прави пак светкавично, промени на конституционните промени.

И то забележете как – чрез поредни изменения в преходните и заключителните разпоредби на ЗСВ; наместени някак, уж между другото в заключителните разпоредби на Законопроект за изменение и допълнение на НПК, който Законопроект иначе залежаваше с месеци в деловодството на Народното събрание, просто защото с пресилени еквилибристики посочваше приложението на разни евродирективи. Но който законопроект сега пак така експресно, удобно бе изваден на дневен ред и подложен на разглеждане именно, за да послужи като „ракета-носител“ на тези поредни изненадващи и още по-нескопосани конституционни промени. И по утвърдена традиция за управляващото парламентарно мнозинство, тези промени бяха внесени в последния момент – само 24 часа преди да бъдат разгледани в ресорната комисия и съответно бяха експресно приети в пленарна зала вчера, с цел да няма становища по тях и да не могат заинтересованите страни да участват, за да кажат за пореден път на сглобката някои „азбучни истини“ за нейната законодателна дейност.

И по утвърдена вече от сглобката традиция, внесените в последния момент и приети вчера законодателни предложения, с които преправят Конституцията, нямаха нищо общо с предмета на Законопроекта на НПК, към който биват пришивани и са изцяло извън неговия обхват. Макар че на изслушването на кандидатите за конституционни съдии, представителят от сглобката Никола Минчев се кълнеше, че такива законодателни похвати, с които преди от ППДБ се опитаха да закрият Агенция по вписванията през Закона за държавния бюджет, не било добра практика и тя не трябвало да бъде прилагана. Да, ама не, прилагат я. И въпреки, че както на проведеното онзи ден заседание на правната комисия, така и вчера ние възразихме срещу разглеждането на тези предложения в законопроекта, то сглобката не се посвени безскрупулно със силата на мнозинството, да гласува тяхното разглеждане.

Като говорим, че сглобката вчера промени Конституцията, през промени в закон, които нямат нищо общо с него, какво всъщност имаме предвид:

Като измениха глава „Съдебна власт“ в Конституцията, ГЕРБ, ППДБ и ДПС закриха Висшия съдебен съвет и вместо него сътвориха нови два съвета, като тази промяна влезе в сила от 22 декември. Но вчера с гласуването в правна комисия, тоест само месец по-късно, вече сглобката възкреси ВСС, ведно с Пленума и с двете му колегии, и то забележете – за неопределен период, докато министерството на правосъдието, начело с видни юристи в тази зала, вряли и кипяли незнайно в кои съдебни зали, но претендиращи да са запознати с проблемите в съдебната власт, се реши да внесе поредни промени на ЗСВ, до момента променян от сглобката от юни насам цели 5 пъти, с които да „доурегулира“ нефелните промени в Конституцията от декември. Тази вчерашна поредна конституционна промяна на всичкото отгоре е и мъртвородена и не предизвиква никакви правни последици, заради прякото приложение на Конституцията, и няма да постигне скритите цели, преследвани от коалицията – а именно да бъдат сключвани договорите за обществени поръчки за разходване на средствата, предвидени в бюджета на ВСС.

Заложници на тези поредни некадърни конституционни промени станаха именно членовете на ВСС, по отношение на които бяха приложени предходните конституционните промени от края на декември. Затова и не е изненада, че против предложеното възстановяване на Пленума и двете колегии на Висшия съдебен съвет се обяви и присъствалият на заседанието на правна комисия член на ВСС съдия Атанаска Дишева, която заяви, че ВСС не е бил канен на това заседание на Комисията, не се е събирал, не е давал становище в подкрепа на подобно кощунство спрямо Конституцията и тя е дошла по своя инициатива, за да заяви, че това, което прави сглобката е противоконституционно. Но нямаше изненадани. По време на тази експресна и поредна промяна на Конституцията липсваше и и.д. Главния прокурор Борислав Сарафов – а ако присъстваше сигурно и той щеше да посочи, че не е бил поканен. Причината както казахме по-горе е само една – поредното погазване и гавра с Конституцията, от страна на ГЕРБ, ППДБ и ДПС да мине на тъмно и да не се чуе, че дори тези, за които се отнасят тези конституционни промени, са против тях. Но за да ви покажем законодателната немощ на сглобката следва да посочим, че на това разглеждане на промени в НПК, а всъщност в Конституцията, превърнало се в пародийно, се стигна до там, че на заседанието на правна комисията онзи ден представителят на прокуратурата, която е едната страна в Наказателния процес се обяви против конкретен текст от законопроекта на вносителя МС като нескопосан и призова да се приеме поправка, изготвена от адвокати от “Възраждане”.

 

Сглобката, разбира се, не се съобрази. За капак извънредното включване на тези нови висини на конституционализма за разглеждане вчера на второ гласуване в зала, повтарям – при условията на извънредност (каквато разбира се, няма и с това бе нарушен и правилника) доведе до разглеждането им в отсъствието на председателя на парламента Росен Желязков, чието отсъствие се превръща в закономерност, когато мнозинството предвижда незаконосъобразна законодателна дейност. Всичко това идва да ви покаже в какъв батак са превърнали ГЕРБ, ППДБ и ДПС т.нар. съдебна реформа.

 

И понеже е поставила както приетите промени в Конституцията, така и поредните промени на промените в Конституцията от вчера, в зависимост от някакви бъдещи законодателни промени в ЗСВ, то за тях ни остава да кажем само едно: „Тежко ни и горко с тази съдебна реформа на коалицията. Оставка, неможачи!

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!