Петър Петров: Липсата на държавна политика, по отношение на развитието на регионите, доведе до драстично изоставане в Северозапада 

Петър Петров: Липсата на държавна политика, по отношение на развитието на регионите, доведе до драстично изоставане в Северозапада 

“Липсата на държавна политика, по отношение на развитието на регионите в България, доведе до драстично изоставане на икономическото развитие на трите области в Северозапада – Видин, Враца и Монтана. Те не просто изостават, по всички показатели – демографски, икономически, социални и финансови – а е налице перманентен процес по обезлюдяването на този конкретен регион – Северозападния, който е най-бедният в целия Европейски съюз. В тези три области няма сериозно развита тежка промишленост, няма осезаемо или значимо за икономиката производство, развитите, едно време земеделие и животновъдство са унищожени, няма магистрала, няма даже и добре поддържани междуградски или общински пътища. Това са само част от причините, наред с повсеместната разруха там, поради които 80-90% от младите хора напускат селищата в Северозапада, в посока столицата и чужбина. Населението, което остава там, непрестанно застарява и е налице липса на работна ръка, като доходите са и сред най-ниските в страната”, заяви Петър Петров от “Възраждане”.

Всичко това, би трябвало да накара държавната власт, в лицето на правителството да вземе мерки, с които да спре обезлюдяването и погиването на Северозападния регион на страната. Тъй като, обаче, това не се прави, а и не може да се случи без държавна подкрепа и финансиране, от “Възраждане” предлагат да бъде създаден специален Фонд за Северозапада, чрез който правителството да инвестира в развитието на икономически най-западналия регион на България.

“Предложили сме първоначалната инвестиция от държавния бюджет през 2024 г. да е в общ размер на 100 милиона лева, които да бъдат разпределени между трите области,  съобразно правителствената политика на подпомагане, която трябва да бъде спешно приета, за да спре негативно развиващите се процеси там. Размерът на тази сума може да бъде осигурен от икономисаните средства за неизвършените капиталови разходи, предвидени в бюджета, които според финансовия министър са в размер на 1,6 милиарда лева годишно.

“Едно спешно писмено предложение за моя избирателен район, което направих е, във връзка с изнесените публично твърдения от министъра на икономиката, че 500 милиона лева за ремонт на язовири не са стигнали за ремонтиране на съоръженията на язовир Огоста район Монтана, от който съм избран. По информация от Министерството на икономиката, необходими са около 30 милиона лева, както за хидрогеоложко проучване и експертна оценка, така и за извършване на съответните строително-монтажни и ремонти дейности на този язовир, който с максимална вместимост от 504 млн.куб.м. вода е вторият по големина в страната, но е в предаварийно състояние и е държан, наполовина пълен с около 320 – 350 млн.куб.м. вода. Язовир Огоста е собственост на Министерството на земеделието, но ремонтните дейности по него са били прехвърлени към ДКК и нейното дъщерно предприятие „Монтажи“. Отговорните институции се оплакват, че няма предвидени пари за ремонт на язовира през 2024г., а такъв е належащ, затова от “Възраждане” внесохме предложение в Приложенията за приоритетни национални проекти, за отпускането на сумата от 30 милиона лева като капиталови разходи за ремонтни дейности на инфраструктурата му – стената, нейната основа, изпускащите съоръжения и възстановяването на свлачищните зони на двата бряга. Съображението ни е, че след констатациите през 2017-2018г., че съоръжението става все повече амортизирано и фактът, че нищо не е направено до настоящия момент, което само увеличава притеснението на жителите на град Монтана и региона до река Дунав”, коментира Петър Петров от “Възраждане”.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!