Петър Петров: Изборът на новите конституционни съдии противоречи на Принципа на правовата държава

Петър Петров: Изборът на новите конституционни съдии противоречи на Принципа на правовата държава

Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров внесе от името на “Възраждане”, БСП и ИТН искане в Конституционния съд, във връзка с инсталирането на двамата нови конституционни съдии, от ГЕРБ и ПП-ДБ, избрани, за да влияят на решенията на съда в политическа насока и да прокарват политически решения, което, ако се случи, би опорочило един мислен да бъде независим, правен орган.

“Представителите на опозиционните партии в Парламента внесохме днес искане до Конституционния съд, срещу двете решения за избора на двама конституционни съдии – Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. Считаме, че изборът на тези двама конституционни съдии беше проведен в нарушение на Конституцията, на основните принципи на Конституцията, като Принципа на правовата държава и Принципа за прозрачност и легитимност. Надяваме се Конституционния съд да се произнесе и да отмени тези две решения на Народното събрание като противоречащи на Конституцията”, заяви Петър Петров от “Възраждане”.

Той допълни, че тези решения на Народното събрание са противоконституционни и на още едно основание, защото противоречат и на току-що постановено Решение на Конституционния съд, по отношение на мандата на избраните двама конституционни съдии и би следвало да бъдат отменени, като такива и се надява, че висшата инстанция, която защитава Конституцията ще се произнесе в полза на гражданите и правовата държава.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!