Петър Петров: В област Монтана има огромен проблем с купуването и продаването на гласове 

Петър Петров: В област Монтана има огромен проблем с купуването и продаването на гласове 

В област Монтана съществува огромен проблем с купуването и продаването на гласове, който е най-сериозен и най-явен в община Монтана, която в и областен център. Това престъпление, свързано с манипулация на резултатите от изборите е особено масово и неведнъж е отбелязвано, че по статистиката на МВР, област Монтана е първенец на предходните избори по подадени сигнали и по образувани досъдебни производства за купуване и продаване на гласове.

“За съжаление, въпреки констатациите, на проведените местни избори тази тенденция се запази, като, дори националните медии излъчиха кадри на манипулации на изборния процес, които манипулации са вследствие на купуването и продаването на гласове. Особено фрапантен случай имаше в село Габровница, като там има образувани. поне две досъдебни производства за извършени престъпления в изборния ден. Затова е редно местната общественост да научи публично, каква е ситуацията с престъпленията, свързани с купуването и продаването на гласове, особено в навечерието на предстояща нова предизборна кампания”, коментира народният представител от “Възраждане”, Петър Петров.

Във връзка с многобройните запитвания на народния представител от “Възраждане”. от Министерството на вътрешните работи изнесоха информация, че получените сигнали за купуване на гласове в областта са 88 на брой, а общо образуваните досъдебни производства са 25. По отношение на статистиката за изминалите парламентарни избори, в Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, град Монтана са постъпили 34 сигнала за нарушение на изборния кодекс, като броят на сигналите, през изминалата 2023 година, са се увеличили 5,5 пъти.

“Увеличението от над 5 пъти на подадените сигнали говори само едно – липсата на превантивна дейност, от страна на органите на реда. Аз считам, че би трябвало областна дирекция на МВР да е малко по-активна в превантивната дейност, така че да няма толкова много сигнали, респективно да няма толкова много престъпления. Ако си спомняте, по моя инициатива, беше извършена комплексна проверка на Областна дирекция на МВР Монтана за периода 2022 година и бяха установени нарушения във всички направления на дейността на дирекцията и са образувани дисциплинарни производства срещу 17 служители на Дирекцията. По отношение на дейността на Областна дирекция на МВР, във връзка с тези престъпления, аз бях изискал информация, по повод на забавянето или отказът от образуване на дисциплинарни производства, по определени дела. Тъй като такава, не ми беше предоставена по надлежния ред, я изисках и от Върховна прокуратура, откъдето ми отговориха, че е налице неоснователно забавяне на разследването по тези следствени дела, свързани с действия на служители на Областна дирекция на МВР. Това само доказва тезата за пълната липса на релевантно правораздаване в областта”, коментира темата, народният представител от “Възраждане” Петър Петров.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!