Петър Петров : “Възраждане” е твърдо против новата и безумна такса “водомер” и задължителното участие във ВиК асоциациите

Петър Петров : “Възраждане” е твърдо против новата и безумна такса “водомер” и задължителното участие във ВиК асоциациите

Народният представител от “Възраждане” Петър Петров участва в последното заседание на ОбС Берковица, като заяви категоричната позиция на политическата сила, против новата и безумна такса “водомер” и против предвижданото задължаване на общинските ВиК дружества да участват в областни асоциации. Това като резултат ще увеличи цената на водата от тези доставчици два пъти.

“Въпросът има два аспекта – първият е чисто технически – приходи, разходи, печалба, загуба, цена на водата. Постарал съм се да изкарам данни – 15 са самостоятелните общински ВиК дружества в България, нечленуващи в асоциации и разположени в 6 различни области. Свързах се с всяко едно от тях и поисках информация, относно техния финансов резултат и цената на водата за последните 3 години, с цел да видим как се справят те и как се справяме ние в Берковица”, заяви на заседание на Общински съвет, народният представител Петър Петров.

Като пример Петров посочи предоставените финансови резултати на ВиК-Троян за последните 3 години, според които – при сходна цена на водата за 2023 година – 2,59 с ДДС и при направени инвестиции за почти 1 000 000 лева, дружеството е на  печалба. Предната година са инвестирани 815 000 лева, при цена на водата – 2,46 лв. и имат също печалба- 67 000 лева. За 2021 година, цената на водата е била 2,15 лв с ДДС, при инвестиции от 866 000 лева, печалбата е била 357 000 лева.

“Повечето отчети на самостоятелни общински дружества, които получих са в сходна позиция с това на ВиК Берковица и са на печалба. “

Той посочи още, че е изискал информация от министъра на МРРБ за подробна финансова справка за останалите дружества в асоциациите в същите 6 области, за да се направи сравнителен анализ. Какво, обаче, можем да кажем за тези ВиК дружествата, които са част от холдинга? Фрапантни са например данните за 2022 г. – всичките 6 на брой са на загуба и то при по-висока цена на водата”, коментира още Петър Петров.

“Да не забравяме, че и предвижданата с новия закон на МС задължителна такса “водомер” за всички потребители има за цел да компенсира Асоциациите на ВиК-дружествата за загубите им и то изцяло на гърба на потребителите, както действа всяко едно картелно споразумение на пазара.”

Според него, вторият важен аспект е подкрепата, която заявяват от “Възраждане” за по-голямо местното самоуправление. Идеята е тези въпроси да бъдат решени на ниво Общински съвет, а не да бъдат вменени като задължения чрез закон, само за да се изпълни дадена неясна и неприложима евродиректива.

“В средата на февруари месец, от “Възраждане” внесохме Законопроект, в който се даваше възможност на ВиК дружествата, да решат, чрез Общинските си съвети, дали биха желали да се включат в местната ВиК асоциация и, съответно, ако не им харесва – да я напуснат отново с решение на местната власт. Ние вярваме, че трябва да е право на местните Общински съвети да решават, с оглед постигане на най-ниска цена на водата за битови нужди, дали общинските ВиК-доставчици бъдат част от дадена областна асоциация или не”, заяви още народният представител, избран от 12 МИР Монтана, Петър Петров.

След изказването му Общинския съвет прие с единодушие официално становище, по внесен проект от “Възраждане”, против задължителното включване на ВиК-Берковица в бъдещата областна Асоциация.

Актуално

Вера Димитрова

„Възраждане“ ще подкрепи декларацията на ПП-ДБ при условие, че ПП-ДБ подкрепи декларацията на „Възраждане“

Звезделина Каравелова

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!