Петър Петров: Владеенето на български език, вече е необходимо условие, за да се получи българско гражданство

Петър Петров: Владеенето на български език, вече е необходимо условие, за да се получи българско гражданство

В Народното събрание се разглежда на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство, с вносител Министерски съвет.

Народният представител от “Възраждане”, Петър Петров заяви, че от най-голямата опозиционна сила ще подкрепят Законопроекта на първо гласуване, така както е било направено и в Правна комисия, тъй като са налице няколко предложения на “Възраждане”, внесени в края на май месец, миналата година, и които са реципирани и възприети от Министерството на външните работи.

“Разбира се, най-важното е изискването за задължително владеене на български език, по отношение на молбите за натурализация. Както бе посочено – досега това изискване не същестуваше, по отношение на молбите за придобиване на българско гражданство, на база български произход. В мотивите на Законопроекта на Министерски съвет и в мотивите на Правна комисия бе посочено, че болшинството от молбите за българско гражданство са такива, на основание – български произход. Според официалната статистика, за 2023 година, 97% от подадените молби за гражданство, малко над 22 000, са именно молби за българско гражданство, на основание на български произход. Тоест, ако това предложение бъде прието, то ще засяга, не само 3% от молбите, а и останалите 97%”, заяви народният представител от “Възраждане”, Петър Петров.

Той аргументира решението на третата политическа сила да подкрепи внесения Законопроект, като посочи, че той ще ограничи възможностите за подаване на молби от заявители. чиято единствена цел е домогването до българско гражданство, заради емиграция в Западна Европа или за изборен туризъм.

“Имайки предвид, че най-големият дял от молбите за издаване на българско гражданство за 2023 година, точно 28%, изразяващи се в 6500 молби, са подадени от турски граждани, то тази промяна, според нас, ще има положителен ефект, както върху съхраняването на българския етнос, така и върху честния изборен процес”, заяви народният представител от “Възраждане”.

Петров допълни, че в условията на мълниеносно увеличаващия се брой преписки за българско гражданство, се създават сериозни притеснения, по отношение на националната сигурност и ако това продължава, изборите в България, скоро ще се решават от безлимитно отворените изборни секции в Република Турция. Той посочи и друго предложение на “Възраждане”, намерило място в Законопроекта, внесен от Министерски съвет – по отношение на освобождаването от българско гражданство от третата политическа сила предлагат, това да се случва, само при липса на публични задължения на молителя. Народният представител на “Възраждане” изобличи Външно министерство и в скандално забавяне на разглеждането на заявените преписки за българско гражданство и крайна нефункционалност, по отношение на дейностите които попадат в прерогативите на Министерството в процедурата за получаване на българско гражданство.

 

Проведе се и първото заседание на временната Комисия по сигналите за корупция, относно натурализацията, в която Комисия участват народните представители от “Възраждане” – Петър Петров, Димчо Димчев и Ангел Георгиев. Те посочиха наличие на условия за корупция, чрез нерегламентирано запазване на часове онлайн за подаване на молби за българско гражданство и поискаха тази информация да бъде проверена от Комисията.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!